Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor
Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor
18 ingredienser
1 h
Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor är både lyxigt och riktigt gott att njuta av. Passa på nu medan pumporna är i säsong!
Ingredienser
Pumpakräm
- 400 g butternutpumpa
- 1 röd chilifrukt
- 2 msk olivolja
- 1 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 2 cm färsk ingefära
- 0,5 citron
- 2 krm honung
Bakad purjolök
- 1 purjolök [300 g]
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk flingsalt
Gremolata
- 20 g persilja
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 citron
- 1 dl olivolja
- 3 krm salt
Servering
- 5 pilgrimsmusslor
- blandade örter, plockade
Gör så här
Pumpakräm
- Skala och skär pumpan i bitar om 1 centimeter.
- Hacka chili fint med kärnorna kvar.
- Fräs pumpa och chili en kastrull i cirka 3-4 minuter. Häll i vatten och salt och sjud under lock tills pumpan är helt mjuk.
- Riv ingefära och citronskal fint samt pressa citronsaft.
- Smaksätt pumpan med ingefära, citronskal, citronsaft och honung. Mixa till en slät kräm.
Bakad purjolök
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta purjolöken ordentligt. Skär bort blasten och spara till annat tillfälle (t.ex. till en blåmusselsås, soppa eller gryta).
- Dela purjolöken i fyra bitar. Vänd runt bitarna i hälften av oljan och baka av i ca 20 minuter tills de är helt mjuka.
- Skär purjolöken på längden. Pensla över resterande olivolja och strö över flingsalt.
Gremolata
- Hacka persilja och vitlök samt riv citronskal och pressa citronsaft.
- Mortla persilja, vitlök, citronskal, citronsaft, olja och salt till en grön sås.
Servering
- Ta av muskeln på pilgrimsmusslan. Skiva i tunna i skivor, salta och vänd runt i gremolatan.
- Toppa purjolöken med pilgrimsmusslorna.
- Servera pumpakrämen med purjolök och pilgrimsmusslor. Toppa med örter.