Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor

Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor
Louise Johansson Kockarnas kamp
Albin Edberg
Louise Johansson Kockarnas kamp
Albin Edberg

Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor

Av: Louise Johansson, Albin Edberg

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h

Bakad purjolök med pumpakräm och pilgrimsmusslor är både lyxigt och riktigt gott att njuta av. Passa på nu medan pumporna är i säsong!

Ingredienser

portioner

Pumpakräm

  • 400 g butternutpumpa
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 cm färsk ingefära
  • 0,5 citron
  • 2 krm honung

Bakad purjolök

  • 1 purjolök [300 g]
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Gremolata

  • 20 g persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 dl olivolja
  • 3 krm salt

Servering

  • 5 pilgrimsmusslor
  • blandade örter, plockade

Gör så här

Pumpakräm

  1. Skala och skär pumpan i bitar om 1 centimeter.
  2. Hacka chili fint med kärnorna kvar.
  3. Fräs pumpa och chili en kastrull i cirka 3-4 minuter. Häll i vatten och salt och sjud under lock tills pumpan är helt mjuk.
  4. Riv ingefära och citronskal fint samt pressa citronsaft.
  5. Smaksätt pumpan med ingefära, citronskal, citronsaft och honung. Mixa till en slät kräm.

Bakad purjolök

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta purjolöken ordentligt. Skär bort blasten och spara till annat tillfälle (t.ex. till en blåmusselsås, soppa eller gryta).
  3. Dela purjolöken i fyra bitar. Vänd runt bitarna i hälften av oljan och baka av i ca 20 minuter tills de är helt mjuka.
  4. Skär purjolöken på längden. Pensla över resterande olivolja och strö över flingsalt.

Gremolata

  1. Hacka persilja och vitlök samt riv citronskal och pressa citronsaft.
  2. Mortla persilja, vitlök, citronskal, citronsaft, olja och salt till en grön sås.

Servering

  1. Ta av muskeln på pilgrimsmusslan. Skiva i tunna i skivor, salta och vänd runt i gremolatan.
  2. Toppa purjolöken med pilgrimsmusslorna.
  3. Servera pumpakrämen med purjolök och pilgrimsmusslor. Toppa med örter.