Aylas surf and turf

Aylas surf and turf
Foto: TV4
Ayla Canpunar
Ayla Canpunar

Aylas surf and turf

Av: Ayla Canpunar

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

1 h 15 min

Cognacsflamberad oxfilé bjuds lyxigt med havskräftor, fänkålspuré och tryffelsås.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 4 port oxfilé (à 200 g)
  • 1 dl cognac
  • 8 havskräfta (råa)
  • 1 kruka dragon
  • 1 vaniljstång
  • 350 g brysselkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 300 g smör
  • 3 msk matolja
  • salt
  • peppar

Tryffelsås

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 svart tryffel, färsk
  • 1 citron
  • 2 schalottenlökar
  • salt
  • peppar

Fänkålspuré

  • 3 fänkål
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Garnering

  • krasse

Gör så här

  1. Hacka fänkål i mindre bitar och koka upp med vispgrädde tills bitarna har mjuknat, salta och peppra.
  2. Mixa sedan fänkålen utan vätska i en blender till en slät puré.
  3. Sätt ugnen på 115 grader.
  4. Salta och peppra runt hela oxfilén. Hetta upp en panna med olja och stek på alla sidorna tills oxfilén fått färg.
  5. Tillsätt cognac och tänd med en brännare för att flambera. Addera sedan 2 klickar smör, en krossad vitlök, en kvist vardera av timjan och rosmarin. Ös köttet under stekning.
  6. Lägg över köttet i en ugnssäker form och efterstek köttet tills innertemperaturen visar mellan 54-55 grader och låt det sen vila innan servering.
  7. Finhacka schalottenlök och vitlök och stek tillsammans i en såskastrull med en klick smör. Riv ca halva tryffeln i och häll över grädde. Smaka av med salt, peppar, citronskal och mer tryffel om det behövs. Koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
  8. Dra av bladen från brysselkålen tills det inte går att dra av. Värm upp en panna med smör och stek brysselkålsbladen med salt i några minuter. Smält ca 250g smör i en kastrull. Tillsätt några kvistar dragon, en snittad vaniljstång och salt. Skala havskräftorna och lägg stjärtarna i smöret och låt det puttra i några minuter tills kräftorna är klara. Servera allt tillsammans och toppa med krasse.