Asiatisk surf & turf

7 röster
3 h
4

Marinerat och långbakat sidfläsk tillsammans med krabba i en krispig sallad och ponzusås.

Dryck: Pinot Gris Alsace

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4

Du behöver

  • 1 kg färskt sidfläsk
  • 4-6 armar kokt kungskrabba
  • neutral olja, till stekning
  • 1 dl hoisinsås

Marinad till fläsket

  • 2 kvistar citrongräs
  • 1 lime, pressade klyftor
  • 10 cm ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2,5 dl äppelcidervinäger
  • flingsalt

Sallad

  • 0,5 huvud isbergssallad eller annan krispig sallad.
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 förp vårlök
  • 1 förp böngroddar
  • 1 påse saltade cashewnötter/jordnötter
  • 1 mango
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta

Ponzusås

  • 0,5 dl citronjuice
  • 2 dl japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Skär skåror i fläsksvålen. Lägg köttet i en påse. Banka sönder och skär citrongräset i bitar. Lägg alla ingredienser till marinaden i påsen med köttet. Lägg även med de urpressade limeklyftorna. Skaka runt så alla ingredienser blandas väl! Låt stå i marinaden i kyl i 1-2 h.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg sidfläsket i en ugnssäker form och strö över flingsalt. Stek i nedre delen av ugnen i ca 3 h. Om man vill ha kvar fläsksvålen; Lyft sedan upp köttet till mitten av ugnen, höj värmen till 200 grader, stek tills fläsksvålen blivit knaprig. Annars tar man ut köttet ur ugnen efter 3 h och rensar det.
  3. Skölj sallad, chili, vårlök och böngroddar och strimla fint. Hacka cashewnötter. Skala mangon och skär i 1 cm kuber. Plocka mynta och koriander från plantan.
  4. Skala kungskrabban, fräs snabbt i neutral olja tills köttet är ljummet.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till ponzusåsen.
  6. Servera på salladsbädd med sidfläsket och krabbköttet. Stryk på lite hoisinsås på sidfläsket. Slå över ponzusås och de hackade nötterna.
28 september 2016

Laddar fler recept