Smakrik och lättlagad vardagsgryta med kokosmjölk, citrongräs, champinjoner och lax. Anpassa mängden chili efter hur starkt du vill ha det och bjud den gärna med nudlar eller ris.
1-2 thaichilifrukt (beroende på hur starkt du vill ha det)
2-4 kaffirlimeblad
600 g laxfilé
3 salladslökar, finhackad
1 kruka färsk koriander (eller thaibasilika)
2 limefrukter, pressad saft
Gör så här
Banka på citrongräset med baksidan av en kniv för att frigöra smakerna. Skala och skär ingefäran i grova bitar. Skala, halvera och strimla schalottenlöken.
Koka upp fiskbuljong med citrongräs, schalottenlök och ingefära i en gryta eller stor kastrull. Låt koka ca 3 minuter.
Skär svampen i kvartar. Skär tomaterna i grova bitar. Strimla chilin. Strimla salladslöken.
Lägg svamp, tomater, chili och limeblad i buljongen.
Sänk värmen på buljongen till medelvärme och lägg i socker, fisksås och kokosmjölk. Låt koka ca 15 minuter.
Skär laxen i grova bitar och lägg i grytan. Sjud tills laxen är tillagad. Pressa i limesaft och smaka av med salt.
Lägg upp och toppa med salladslök och koriander. Bjud gärna med ris eller nudlar.