Asiatisk kokosgryta med lax

koket.se
Asiatisk kokosgryta med lax
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Asiatisk kokosgryta med lax

15 ingredienser

Smakrik och lättlagad vardagsgryta med kokosmjölk, citrongräs, champinjoner och lax. Anpassa mängden chili efter hur starkt du vill ha det och bjud den gärna med nudlar eller ris.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 6 dl fiskbuljong (från tärning eller koncentrat)
  • 1 citrongräs
  • ca 5 cm färsk ingefära, grovt delad
  • 2-3 schalottenlökar, grovt delat
  • 2 msk strösocker (eller palmsocker)
  • 2 msk fisksås
  • 1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
  • 1 tomat
  • ca 6-7 champinjoner (eller annan valfri svamp)
  • 1-2 thaichilifrukt (beroende på hur starkt du vill ha det)
  • 2-4 kaffirlimeblad
  • 600 g laxfilé
  • 3 salladslökar, finhackad
  • 1 kruka färsk koriander (eller thaibasilika)
  • 2 limefrukter, pressad saft

Gör så här

  1. Banka på citrongräset med baksidan av en kniv för att frigöra smakerna. Skala och skär ingefäran i grova bitar. Skala, halvera och strimla schalottenlöken.
  2. Koka upp fiskbuljong med citrongräs, schalottenlök och ingefära i en gryta eller stor kastrull. Låt koka ca 3 minuter.
  3. Skär svampen i kvartar. Skär tomaterna i grova bitar. Strimla chilin. Strimla salladslöken.
  4. Lägg svamp, tomater, chili och limeblad i buljongen.
  5. Sänk värmen på buljongen till medelvärme och lägg i socker, fisksås och kokosmjölk. Låt koka ca 15 minuter.
  6. Skär laxen i grova bitar och lägg i grytan. Sjud tills laxen är tillagad. Pressa i limesaft och smaka av med salt.
  7. Lägg upp och toppa med salladslök och koriander. Bjud gärna med ris eller nudlar.