Årets sill 2025

Fredrik Eriksson ny

Årets sill 2025

10 ingredienser

30 min

Årets sill 2025 av Fredrik Eriksson består av fänkålssill med senapsfrön, schalottenlök och akvavit.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 300 g inlagd sill
  • 1,5 dl lag (från den inlagda sillen)
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 tsk dillfrö
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 fänkål, tunt skivad (liten)
  • 1 schalottenlök, tunt skivad (liten ) [ca 50 g]
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1-1,5 msk akvavit

Gör så här

  1. Häng av sillen och spara 1,5 dl av lagen.
  2. Skär sedan sillen i önskad storlek.
  3. Koka upp lagen från sillen och tillsätt senapsfröna. Låt sjuda på svag värme med lock i 10-15 minuter.
  4. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt svalna.
  5. Rosta de torkade fröna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar poppa och få lite färg, låt sedan svalna.
  6. Blanda samtliga ingredienser.
  7. Låt sillen med fördel stå i kylen minst ett dygn innan servering.
  8. Avnjut sillen gärna med kokt färskpotatis, gräddfil, lagrad svensk hårdost och ett gott knäckebröd.