Äppelbakad fläsksida med jordärtskockspuré
Äppelbakad fläsksida med jordärtskockspuré
14 ingredienser
3 h
Långbakad fläsksida med äpple, lök och ingefära. Serveras med krämig jordärtskockspuré och senapssås. Enkelt att laga med imponerande resultat!
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
- 4 äpplen
- 2 gula lökar
- 1 kg fläsksida, med svål
- 10 kvistar timjan
- 1 l kalvfond
- 5 dl äppelcider eller äppelmust
- 2 lagerblad
- 50 g färsk ingefära, skalad och skivad
- 2 msk grovkornig senap
Jordärtskocksmos
- 1 kg jordärtskocka, skalade
- 2 dl crème fraîche
- 100 g smör
- salt
- vatten
Gör så här
- Skiva lök och äpple i klyftor och lägg ut på en ugnsplåt med höga kanter.
- Skåra svålen på fläsksidan, cirka en centimeter mellan snitten. Skär igenom svålen precis så det kommer ner till köttet. Salta på båda sidor, gnid in så saltet fastnar.
- Lägg fläsksidan på plåten tillsammans med äpple och lök.
- Slå på fond, cider, timjan och skuren ingefära.
- Det får aldrig vara torrt i plåten när köttet är i ugnen, slå hela tiden på vatten under tiden köttet bakas. Skicka in plåten i ugnen på 200 grader varmluft, i 30 minuter.
- Sänk sedan värmen till 150 grader och låt baka i cirka 2-3 timmar, hellre för länge än för kort.
- Sista timme i ugnen, skicka in jordärtskockorna. Lägg dem på en plåt tillsammans med klickar av smör och salt.
- När skockorna är mjuka, ta ut och mixa till en slät puré tillsammans med smöret som samlats i formen, crème fraiche och salt.
- Ta ut köttet, låt vila på en skärbräda. Häll all vätska i formen tillsammans med lök och äpple i en sil och pressa det igenom silen.
- Koka upp tillsammans med senap.
- Servera skivor av fläsksida, såsen och purén.