Knäckebröd från Äppelviken
Knäckebröd från Äppelviken
9 ingredienser
Ett knäckebröd som är ovanligt lätt att baka ut till spröda, tunna kakor.
Ingredienser
- 25 g jäst [0,5 förp]
- 1 msk honung (eller sirap)
- 2 tsk salt
- 2 dl mjölk (eller filmjölk)
- 4 dl vatten
- 6 dl grovt rågmjöl
- 1 msk stött brödkummin
- 3 dl grahamsmjöl + 3 dl kornmjöl (eller enbart 6 dl graham)
- 1,5 dl vetemjöl (eller lite mer)
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Lägg i honung eller sirap och salt. Häll på mjölken och rör om. Slå därefter på vattnet och rör om ordentligt. Blanda ner rågmjölet. Täck degbunken väl och låt den stå framme i rumsvärme till dagen därpå.
- Tillsätt den andra dagen stött kummin blandat med grahams- och kornmjöl eller enbart grahamsmjöl. Rör sist ner 1-2 dl vetemjöl eller så mycket som behövs för att degen ska förbli smidig och lättarbetad.
- Värm ugnen till 225°. Dela degen i 12-14 bitar och rulla till runda degbullar.
- Kavla ut en degbulle i taget på väl mjölat bakbord, vänd brödkakan flitigt med hjälp av ena handen och en bred stekspade eller degskrapa av stål. Mjöla då och då om degen vill fastna.
- Kavla till sist några gånger fram och tillbaka med en kruskavel, så att det blir små hål i degen.
- Lägg två brödkakor på varje plåt och grädda direkt utan jäsning i övre delen av ugnen i 225° i 8-10 minuter.