Himmelsk tårta a la GI

Foto: Lena Holmsäter
Himmelsk tårta a la GI
10 ingredienser
Originalreceptet till den här tårtan kommer från härliga Renée Voltaire. Vi har tagit oss friheten att GI- anpassa det. Det blir inte samma tårta, men vi lovar att den är himmelsk den här också.
Receptet ger 1 tårta, ca 10 bitar.
Ingredienser
- 300 g mörk choklad 70 %
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 dl pinjenötter
- 1 dl hasselnötter, grovt hackade
- 2 dl pistagenötkärnor
- 1 dl cashewnötskärnor (ej salta!)
- 0,5 dl sesamfrön
- 1 dl solroskärnor, rostade
Till servering
- grädde, vispad
Gör så här
- Ta undan pinje-, hassenöt-, pistaschnöts- och cashewnötskärnor samt solrosfrön, ca 1½ msk av varje sort, till dekoration.
- Hacka aprikoserna fint.
- Grovhacka hasselnötskärnorna.
- Klä en kakform med bakpapper.
- Smält chokladen i vattenbad (eller i mikron).
- Rör ner grädden.
- Blanda ner aprikoser, nötkärnor, sesamfrön och solrosfrön.
- Häll smeten i formen och låt den stelna i kylskåpet.
- Strö över de sparade nötkärnorna före servering.
- Servera med lite grädde eller som den är.