• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ängamat med stenbitsrom, örtcreme och sås på kallpressad rapsolja

Ängamat med stenbitsrom, örtcreme och sås på kallpressad rapsolja
Abba logga 2020 mörkblå
Abba logga 2020 mörkblå

Ängamat med stenbitsrom, örtcreme och sås på kallpressad rapsolja

7 steg att laga

15 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 burk Abba Röd stenbitsrom
  • 4 gulbetor
  • 4 morötter
  • 12 sockerärtor
  • 4 vaxbönor
  • 1 polkabeta

Skaldjurssmör

  • 50 g spenat
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk körvel
  • salt

Sås på rapsolja

  • 1 dl grädde
  • 1 citron
  • 200 g smör
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja

Gör så här

  1. Koka betor och morötter mjuka i saltat vatten, skala och skär ner i mindre bitar.
  2. Skär vaxböna och ärtor i mindre bitar. Hyvla polkabetan i tunna skivor.
  3. Örtcreme
    Koka upp en kastrull med vatten. Lägg alla örterna i en kannmixer. Lägg spenaten i det kokande vattnet i 30 sekunder, lyft upp spenaten i mixern och mixa slätt.
  4. Tillsätt ev lite vatten ifall örterna inte går runt i mixern. Smaka av med salt.
  5. Sås på rapsolja
    Koka upp grädde med citronjuice och lite salt. Mixa i smöret tills såsen tjocknat. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och mer citron.
  6. Vid servering
    Koka upp saltat vatten en kastrull. Tillsätt vaxböna, ärtor och de kokta gulbetorna och morötterna. Koka ca 1 minut.
  7. Lägg örtcreme i botten på en tallrik. Toppa med grönsakerna, stenbitsrom & avsluta med polkabetor och sås.