Ångad torsk med senapssås

koket.se
Ångad torsk med senapssås
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Ångad torsk med senapssås

12 ingredienser

1 h

"Julskinka och lutfisk med vit sås i all ära men det går ju att skruva till det. Här gör jag ångad torsk med en grov fransk senapssås, som är toppen till lutfisk." /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg (eller lutfisk)
  • 60 g salt
  • 2 l vatten

Sås

  • 1 msk schalottenlök, finhackad [5 g]
  • 1 msk rapsolja [15 g]
  • 1 dl torrt vitt vin [100 g]
  • 2 dl crème fraîche (eller soya fraiche) [200 g]
  • 2 tsk grovkornig senap (grov fransk senap) [20 g]
  • 1 tsk dijonsenap [10 g]
  • 1 tsk honung [10 g]
  • 0,25 tsk saffran
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Dela torskryggen i 4 delar.
  2. Lös upp saltet i vattnet och lägg i fisken, låt rimma i 30 minuter. Använder du lutfisk behövs inte detta.
  3. Fräs löken till såsen i olja på låg värme utan att den tar färg.
  4. Tillsätt vinet och fortsätt sjuda tills vätskan reducerats till hälften.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det hela sjuda i 10 minuter.
  6. Ånga torsken till en innertemperatur på 47 grader, lutfisk ska ha 58 grader.
  7. Servera fisken med såsen och pressad eller tournerad sparrispotatis.