Ångad torsk med senapssås
Ångad torsk med senapssås
12 ingredienser
1 h
"Julskinka och lutfisk med vit sås i all ära men det går ju att skruva till det. Här gör jag ångad torsk med en grov fransk senapssås, som är toppen till lutfisk." /Erik Videgård
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 600 g torskrygg (eller lutfisk)
- 60 g salt
- 2 l vatten
Sås
- 1 msk schalottenlök, finhackad [5 g]
- 1 msk rapsolja [15 g]
- 1 dl torrt vitt vin [100 g]
- 2 dl crème fraîche (eller soya fraiche) [200 g]
- 2 tsk grovkornig senap (grov fransk senap) [20 g]
- 1 tsk dijonsenap [10 g]
- 1 tsk honung [10 g]
- 0,25 tsk saffran
- 1 tsk salt
Gör så här
- Dela torskryggen i 4 delar.
- Lös upp saltet i vattnet och lägg i fisken, låt rimma i 30 minuter. Använder du lutfisk behövs inte detta.
- Fräs löken till såsen i olja på låg värme utan att den tar färg.
- Tillsätt vinet och fortsätt sjuda tills vätskan reducerats till hälften.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt det hela sjuda i 10 minuter.
- Ånga torsken till en innertemperatur på 47 grader, lutfisk ska ha 58 grader.
- Servera fisken med såsen och pressad eller tournerad sparrispotatis.