Gotländskt färsköl - Gotlandsdricke

Gotländskt färsköl - Gotlandsdricke
Foto: TV4

Gotländskt färsköl - Gotlandsdricke

24

6 ingredienser

2h 48 min

Beståndsdelarna är vatten uppkokt med eneskvistar, malet kornmalt (kan vara hemrökt eller köpt bryggerimalt), humle, socker och jäst. Bästa sammansättningen av malt är att blanda köp- och hemmalt.

Se Anders Mattson i Nyhetsmorgon här!

Ingredienser

 • 60 l vatten
 • 20 kg malt
 • 3 kg strösocker (eller farinsocker)
 • ca 3 nävar humle
 • 1 tumnagel jäst
 • enbärskvistar

Gör så här

 1. Vatten kokas upp i en gryta modell större. I uppkoket lägges 2-3 enekvistar som sätter både färg och smak på det som nu kallas "ainlag".
 2. Ca 20 liter av "ainlagen" skall nu slås i en balja där det grovmalda maltet ligger. Maltet skall genomfuktas medelst omrörning och ligga och dra 1,5-2 timmar.
 3. När detta är gjort göres en bädd av eneskvistar (utgör sil) i en öppen tunna sim kallas "bunn". Det genomfuktade maltet ("mäsken") slås på enesbädden.
 4. Nu kan ytterligare (så mycket det ryms) "ainlag" slås på "bunni" och som ny får stå och dra ytterligare minst en timme.
 5. På "bunni" skall en typ tappkran eller "hanick" sitta och där skall sedan den nu smaksatta "lännu" sakta rinna ner i ett kärl.
 6. När all (ca 50 l, resterande 10 liter har sugts upp av maltet) runnit igenom skall den kylas ner till mellan 20 och 25 grader. Några liter av "lännu" skall emellertid sparas till att koka upp humlen i.
 7. När det är gjort tappas det på ett jäskärl som förr alltid var trätunnor men som i dag mest är stora 40- eller 50-liters mjölkflaskor med påsatt tappkran.
 8. Nu tillsättes jästen och efter 10-12 timmar skall jäsningen vara igång och då skall dricken ställas källarsvalt. Jäskärlet får inte tätas helt utan t ex flasklocket skall släppa ut lite luft annars kan det faktiskt explodera.
 9. Efter 3-4 dagar kan första avsmaket göras och efter ca en vecka är dricken dags att tas i bruk.
 10. Den blir nu bara bättre och bättre 2-3 veckor men då det är ett färsköl försämras den därefter om det händelsevis finns något kvar...
 11. Den kan också eftersötas lite då och för att hålla den vid liv.