Älglövbiff med rå äggula, riven pepparrot och pressad potatis

Älglövbiff med rå äggula, riven pepparrot och pressad potatis
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Älglövbiff med rå äggula, riven pepparrot och pressad potatis

11 ingredienser

45 min

Snabbmat om du har en ryggbiff på lut. Du kan banka ut köttet i förväg och låta det ligga kvar i plastpåsen tills det ska stekas. Sedan går det fort att fixa resten. Jag vill ha en jättehög med pepparrot på min lövbiff. /Per Morberg

Receptet kommer från boken Morberg lagar vilt av Per Morberg.

Ingredienser

portioner
  • 600 g ryggbiff av älg eller filé av älg
  • 2 dl färsk pepparrot, riven
  • 4 äggulor
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • krasse, till garnering

potatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • salt
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten.
  2. Skär ryggbiffen i fyra bitar. Lägg dem i en stor plastpåse med snittytan uppåt och banka ut dem med plateringsjärn eller annat tungt föremål så att de blir lövtunna.
  3. Häll av vattnet från potatisen och låt den ånga av. Pressa ner den i en annan kastrull genom en potatispress och låt ligga under lock så länge, eventuellt på svag värme.
  4. Salta och peppra lövbiffarna. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek biffarna på hög värme i knappt 1 minut på varje sida.
  5. Lägg upp lövbiffarna på portionstallrikar med en rejäl hög pepparrot mitt på. Gör en grop i högen och lägg i en äggula. Garnera med smörgåskrasse och servera med den pressade potatisen. Strö eventuellt lite flingsalt över potatisen.