• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Älgfilégryta med skogens läckerheter

POPULÄRT
Älgfilégryta med skogens läckerheter
Foto: Tv4

Älgfilégryta med skogens läckerheter

4 steg att laga

16 ingredienser

40 m

Vad sägs som en härlig gryta med älgfilé och skogens läckerheter till middag? Servera med potatis och middagen är komplett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g älgfilé
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl kantareller
  • 1 purjolök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 12 enbär
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 3 msk soja
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl lingon

Servering

  • 4 port potatis, kokt

Gör så här

  1. Strimla älgfilén och stek den i 1 matsked smör, salt och svartpeppar. Ta upp ur pannan.
  2. Stek kantareller, strimlad purjo och finhackad vitlök i 1 matsked smör och blanda med köttet.
  3. Mortla flingsalt och enbär till ett finare mjöl, tillsätt det och alla andra ingredienser utom lingon i grytan och låt puttra i 30 minuter.
  4. Tillsätt lingonen när plattan stängts av. Servera med kokt potatis.