Älg med ugnsrostade rotfrukter och spännande sås

Älg med ugnsrostade rotfrukter och spännande sås
Foto: TV4

Älg med ugnsrostade rotfrukter och spännande sås

Av: Kristina - Sunne

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

3 h + 5 h

Älgfransyska marinerad i rödvin och granskottsirap,  spännande portvinssås, ugnsrostade rotfrukter och brynta kantareller. Lyxigt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl purjolök, hackad
  • 2 tsk granskottssirap (flytande honung funkar också)
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar, grovmalen
  • 700-800 g älgfransyska

Ugnsrostade rotfrukter

  • 4-5 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 spetspaprika
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 dl rapsolja

Sås

  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl av stekskyn
  • 0,5 dl portvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk soja
  • salt
  • peppar

Brynta kantareller

  • 300 g kantareller
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • hemgjord ättiksgurka
  • hemgjord vindruvsgelé

Gör så här

  1. Smält buljongtärningen i 2 dl kokande vatten. Blanda i övriga ingredienser till marinaden och låt svalna. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, häll över marinaden, knyt till påsen och förvara svalt i ca 5 timmar.
  2. Sätt ugnen på 130 grader. Bryn köttet, skölj ur stekpannan med marinaden så alla smaker kommer med. Lägg det brynta köttet i en eldfast form, häll över marinaden, sätt i stektermometer och låt köttet stekas till en innertemperatur på 68 grader (detta tar ca 3 h). Spara stekskyn och låt köttet vila.
  3. Förkoka potatis och morötter i ca 8 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Dela alla rotfrukter och grönsaker i lagom stora bitar, skala vitlöken och lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, häll över oljan och blanda så allt täcks. Rosta i 10-15 min tills de fått färg och är mjuka. Rör runt efter halva tiden.
  5. Smält smöret till såsen i en gryta och vispa ner mjölet. Häll sedan i stekskyn från älgen, portvin och grädde till lagom tjocklek. Om konsistensen är för tjock, späd med lite mer portvin och grädde. Smaksätt sedan med honungen, sojan, salt och peppar och håll varm fram till servering.
  6. Koka in eventuell vätska från svampen i stekpannan, lägg sedan i en smörklick och bryn. Salta och peppra. Ställ åt sidan och håll varmt fram till servering.
  7. Servera allting tillsammans på en tallrik med egen ättiksgurka samt hemgjord vindruvsgelé.