Mjukt tunnbröd
Mjukt tunnbröd
8 ingredienser
50 min
Det här brödet är riktigt enkelt att göra och blir delikat! Gör sillklämmor av bröden, eller servera med messmör.
Ingredienser
- 6 l mjölk
- 3 förp jäst
- 750 g sirap
- 0,5 l olja
- 1 msk salt
- 1 msk hjorthornssalt
- 1,5 kg grahamsmjöl (eller rågsikt)
- 7 kg vetemjöl
Gör så här
- Smula ner jästen i mjölken.
- Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta till en deg. Den ska arbetas så lite som möjligt för degens konsistens ska vara som en lös vetedeg.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Låt degen vila tills man ser att den kommer igång att jäsa, vilket brukar märkas efter ungefär 15-20 minuter.
- Kavla degen tunt. När man bakar i stenugn så blir kakorna cirka 60 centimeter i diameter.
- Därefter gräddas brödet direkt utan någon mera jäsning i cirka 30 sekunder. När man bakar i vanlig ugn så blir självklart kakorna mindre och tiden lite längre på grund av den lägre temperaturen. Grädda tills bröder ser färdigt ut.