Mjukt tunnbröd

Mjukt tunnbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Mjukt tunnbröd

23

8 ingredienser

50 min

Det här brödet är riktigt enkelt att göra och blir delikat! Gör sillklämmor av bröden, eller servera med messmör.

Ingredienser

portioner10
  • 6 l mjölk
  • 3 förp jäst
  • 750 g sirap
  • 0,5 l olja
  • 1 msk salt
  • 1 msk hjorthornssalt
  • 1,5 kg grahamsmjöl (eller rågsikt)
  • 7 kg vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i mjölken.
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta till en deg. Den ska arbetas så lite som möjligt för degens konsistens ska vara som en lös vetedeg.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Låt degen vila tills man ser att den kommer igång att jäsa, vilket brukar märkas efter ungefär 15-20 minuter.
  5. Kavla degen tunt. När man bakar i stenugn så blir kakorna cirka 60 centimeter i diameter.
  6. Därefter gräddas brödet direkt utan någon mera jäsning i cirka 30 sekunder. När man bakar i vanlig ugn så blir självklart kakorna mindre och tiden lite längre på grund av den lägre temperaturen. Grädda tills bröder ser färdigt ut.