Aioli Monstre
Aioli Monstre
22 ingredienser
1 h
Aioli Monstre är en klassisk måltid från franska rivieran. Såsen står mitt på bordet och sen njuter man av säsongens grönsaker samt olika fiskar och skaldjur till.
Ingredienser
Aioli
- 10 klyftor vitlök
- 2 äggulor
- 3 dl olja (50% olivolja och 50% solrosolja)
- citronsaft
- salt
- vitpeppar
- tabasco (efter smak)
Grönsaker
- blomkål, sauterad i panna
- spetskål, rostad
- tomat, solvarma
- salladslök, lätt kokt
- potatis, kokt med mycket dill
- kålrabbi, kokt i klyftor
Kolja
- 1 kolja
- olivolja
- blandade örter (t.ex. persilja och basilika)
- 1 citron
- salt
- vitpeppar
Servering
- krispsallad (till garnering)
- basilika (till garnering)
- ägg, kokta (till servering)
Gör så här
Aioli
- Krossa vitlöken i en mortel. Tillsätt äggulor och blanda.
- Häll sakta i olja och smaka av med citronsaft, salt, vitpeppar och ett stänk tabasco.
- Låt såsen dra några timmar i svalen.
Grönsaker
- Välj grönsaker som är i säsong. För att få variation kan du koka några och rosta en del andra.
Kolja
- Gnid in koljan med olivolja och fyll buken med färska örter.
- Salta samt pressa lite citron i och utanpå fisken.
- Tillaga fisken på 150 grader i ca 45 minuter, köttet ska släppa från benen. Du kan även grilla fisken.
Servering
- Lägg upp fisken på ett härligt fat med grönsakerna runt. Garnera med sallad och basilika.
- Ställ aiolin mitt på bordet och servera grönsakerna och fisken till. Några kokta ägg, rosévin och lite gott bröd passar perfekt till!