Äggstanning L’oeuf dans L’oeuf à L’oeuf

Äggstanning L’oeuf dans L’oeuf à L’oeuf och Chawanmushi_02
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Äggstanning L’oeuf dans L’oeuf à L’oeuf

13 ingredienser

1 h

”Två rätter i en, den ena är ett lyxigt tilltugg och den andra en silkesmjuk förrätt.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Äggstanning

  • 3 ägg (KRAV)
  • 0,5 tsk japansk soja
  • 1 msk mirin, söt matlagningssake (alt. sockerlag)
  • 375 ml dashibuljong (finns att köpa som pulver)

Tonfisktartar

  • 100 g tonfiskfilé (eller annan färsk fisk MSC, ASC eller KRAV-märkt)
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk gräslök, finhackad

L’oeuf dans L’oeuf à L’oeuf

  • 30 g kaviar

Chawanmushi (valfria ingredienser)

  • salladslök
  • räkor
  • svamp
  • färskpotatis

Gör så här

Äggstanning

  1. Ta av toppen på äggen med en äggtoppare eller en vass kniv, töm äggen i en bunke. Får du med lite skalrester så gör det inget, det ska silas ändå.
  2. Lägg äggskalen i en bunke och häll på kokande vatten, låt stå 10 minuter.
  3. Vispa äggen försiktigt med gaffel, eller chopsticks, det ska inte i för mycket luft.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop. Ta bort eventuellt skum som bildats med en sked och sedan sila blandningen till en kanna.

Tonfisktartar

  1. Skär fisken i mycket små kuber, tillsätt soja och sesamolja. Låt fisken marineras ca 10 minuter.

L’oeuf dans L’oeuf à L’oeuf

  1. Koka upp en liten kastrull med vatten och låt det sjuda.
  2. Torka försiktigt ur äggskalen, fyll dem till hälften med äggblandningen (spara överbliven äggblandning till Chawanmushin) och ställ dem i det sjudande vattnet. Sjud tills äggblandningen precis stelnat (ca 20 minuter).
  3. Ställ äggen i en äggkopp och fyll på med fisktartar och sedan ett tunt lager kaviar på toppen.

Chawanmushi

  1. Häll upp överbliven äggblandning från tilltugget i portionsskålar, lägg i valfria ingredienser.
  2. Ånga skålarna i 20 minuter tills innehållet stannat. Avnjut rätten ljummen.