Matvetesallad med rostade betor och chèvrekräm

4 smarriga alternativ till ris

Ris - ett litet korn med stor funktion. Perfekt för att suga upp goda såser med, göra fried rice på eller att göra en riktigt god risotto med.

Tyvärr är ris inte speciellt snällt mot miljön. På grund av att det odlas på vattendränkta fält så släpps stora mängder metangas ut - en av de sämsta växthusgaserna för miljön. Dessutom fraktas ofta riset långt och bidrar även där med en stor klimatpåverkan. Som tur är finns det riktigt många goda alternativ till det klassiska, vita riset - här listar vi några favoriter. 

![Matvetesallad med rostade betor och chèvrekräm](https://img.koket.se/standard-large/matvetesallad-med-rostade-betor-och-chevrekram.jpg)*Matvetesallad med rostade betor och chevrekräm*
Svensk matvete - ett proteinrikt fullkornsvete med härligt tuggmotstånd. Perfekt att servera till krämiga grytor och såser då vetet plockar upp vätska väldigt bra (precis som ris). 

![Mathavresallad med rostade morötter, rödbetor och bondbönor](https://img.koket.se/standard-large/mathavresallad-med-rostade-morotter-rodbetor-och-bondbonor.jpg)*Havresallad med honungsrostade morötter*

Svensk mathavre - en fullkornsprodukt med mild och god smak. Ett näringsrikt sädesslag med omättade fetter och kostfiber. Perfekt att servera som alternativ till ris eller pasta. 

![Kycklingcurry med havreris](https://img.koket.se/standard-large/kycklingcurry-med-havreris.jpg) *Kycklingcurry med havreris*

Svenskt havreris - typ som ris fast gjort på havre, ett superfint alternativ att servera med till exempel grytor. Produkten består av hela havrekärnor och är ett väldigt klimatsmart alternativ till det klassiska, vita riset. 

![”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp](https://img.koket.se/standard-large/svensk-kvarngrynsotto-med-stekt-svamp.jpg)*Kvarngrynsotto med svamp*

Svenska kvarngryn - En fullkornsblandning av havre, vete och råg. En matig och fiberrik blandning med nötig smak. Perfekt som bas i en risotto eller sallad.