”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp

1 röst
25 m
4
”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp
Foto: Mattias Larsson
25 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)
  • 50 g västerbottensost
  • 200 g valfri svamp
  • olivolja
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut.
  2. Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen. Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv västerbottensosten. Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
  3. Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt. Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.
9 december 2017

Fler goda recept