Zucchinigratäng med ris

POPULÄRT
Zucchinigratäng med ris
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Zucchinigratäng med ris

12

13 ingredienser

40 min

Gratäng med zucchini som blir extra matig med ris i. Panko på toppen bidrar med härligt frasig yta. Tips! Receptet är med växtbaserade mejeriprodukter men det går fint att byta mot vanligt smör och mjölk om man vill. 

Ingredienser

portioner4
  • 2-3 zucchini (välj gärna både gul och grön)
  • 1 knippe färsk lök
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl ris
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Växtbaserad bechamel

  • 1 msk växtbaserat matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl växtbaserad dryck, gärna med hög fetthalt (t ex havredryck)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 dl pankoströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva löken tunt.
  2. Skala och strimla morot tunt. Skiva zucchini i ganska tjocka skivor.
  3. Hetta upp en rymlig panna med olja. Fräs på zucchini, morot och lök tills lite gyllene.
  4. Tillsätt ris. Stek någon minut. Häll på vatten och buljong och låt koka ihop i 5 minuter.
  5. Fortsätt med béchamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa ned mjölet, låt koka i 2 minuter. Späd med växtbaserad dryck och låt koka ihop till en krämig sås. Smaksätt med riven vitlök, salt, peppar och soja.
  6. Häll såsen på ris och grönsaker i pannan och blanda runt. Smaka av med salt & peppar.
  7. Häll allt i en ugnssäker smord form. Stör över panko.
  8. Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter.