Zeinas lök- och tomatpaj

koket.se
Zeinas lök- och tomatpaj
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas lök- och tomatpaj

12 ingredienser

45 min

En läcker matpaj med mjukstekt purjolök, färska och soltorkade tomater. Bjud den med en god sallad och det som eventuellt blir över går fint att ta med i matlådan. Pajen är dessutom vegansk.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 150 g växtbaserat matfett
  • 4 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 250 g körsbärstomater
  • 5-6 soltorkade tomater i olja
  • 3 dl växtbaserad grädde (t e x havregrädde)
  • 50 g växtbaserat matfett
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 150 g växtbaserat ostalternativ
  • växtbaserat matfett, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär matfettet i tärningar.
  3. Mixa snabbt ihop matfett och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, under mixning så att pajdegen får en bra konsistens. Har du ingen matberedare går det bra att nypa ihop allt till en deg med händerna.
  4. Tryck ut degen i en pajform, låt degen gå lite över formens kant för att undvika att den faller ner i formen under gräddning. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  5. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Dela tomaterna. Hacka soltorkad tomat.
  6. Fräs purjolöken i matfettet i en panna och låt svalna.
  7. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa runt. Späd med grädden under omrörning. Låt småkoka några minuter tills du får en bechamelsås.
  8. Lägg purjolök, tomat och soltorkad tomat i en pajform. Strö ost över och häll sedan bechamelsås över. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter till fyllningen stannat och pajen fått lite färg.