Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner
Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner
20 ingredienser
30 m
Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner blir ett perfekt tilltugg i jul!
Ingredienser
Våffelsmet
- 125 g smör (eller margarin)
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl vörtkrydda
- 0,5 tsk salt
- 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)
Topping
- 3 msk apelsinsaft
- 0,5 dl olivolja
- 300 g ädelost
- 1 dl sötmandel, skalade
- 2 msk honung, flytande
- 0,5 msk rödvinsvinäger
- 200 g grönkål
- 5 brysselkål
- 1 apelsin
- salt
- peppar
- 1 msk lingon
Gör så här
Våffelsmet
- Smält matfettet och låt det svalna.
- Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
- Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
- Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Topping
- Mixa apelsinsaft, olivolja, ädelost, mandlar, honung och vinäger till en kräm.
- Strimla grönkålen och brysselkålen. Hetta upp en stekpanna och fräs kålen i lite smör snabbt.
- Skala och skär apelsinen i småbitar. Blanda sedan kålen tillsammans med krämen, smaka av med salt och peppar.
- Toppa våfflan med grönkålsröran och lägg sedan på apelsin och lingon.