Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner

9 röster
30 m
4

Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner blir ett perfekt tilltugg i jul!

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Våffelsmet

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vörtkrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)

Topping

  • 3 msk apelsinsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 300 g ädelost
  • 1 dl sötmandel, skalade
  • 2 msk honung, flytande
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 200 g grönkål
  • 5 brysselkål
  • 1 apelsin
  • salt
  • peppar
  • 1 msk lingon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Våffelsmet
    Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
  4. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
  5. Topping
    Mixa apelsinsaft, olivolja, ädelost, mandlar, honung och vinäger till en kräm.
  6. Strimla grönkålen och brysselkålen. Hetta upp en stekpanna och fräs kålen i lite smör snabbt.
  7. Skala och skär apelsinen i småbitar. Blanda sedan kålen tillsammans med krämen, smaka av med salt och peppar.
  8. Toppa våfflan med grönkålsröran och lägg sedan på apelsin och lingon.

Laddar fler recept...