Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner

Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner

20 ingredienser

30 m

Vörtvåffla med grönkålsröra, mögelost och apelsiner blir ett perfekt tilltugg i jul!

Ingredienser

portioner

Våffelsmet

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vörtkrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)

Topping

  • 3 msk apelsinsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 300 g ädelost
  • 1 dl sötmandel, skalade
  • 2 msk honung, flytande
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 200 g grönkål
  • 5 brysselkål
  • 1 apelsin
  • salt
  • peppar
  • 1 msk lingon

Gör så här

Våffelsmet

  1. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
  4. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Topping

  1. Mixa apelsinsaft, olivolja, ädelost, mandlar, honung och vinäger till en kräm.
  2. Strimla grönkålen och brysselkålen. Hetta upp en stekpanna och fräs kålen i lite smör snabbt.
  3. Skala och skär apelsinen i småbitar. Blanda sedan kålen tillsammans med krämen, smaka av med salt och peppar.
  4. Toppa våfflan med grönkålsröran och lägg sedan på apelsin och lingon.