Vitvinskokta musslor med sidfläsk och persilja

Vitvinskokta musslor med sidfläsk och persilja
Foto: Tv4

Vitvinskokta musslor med sidfläsk och persilja

Av: Pernilla - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 m

Vitvinskokta musslor med sidfläsk och persilja blir en perfekt förrätt innan maten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp musslor (krav-märkta)
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • peppar
  • 4 skivor sidfläsk
  • 0,5 dl persilja

Vitlöksbröd

  • 4 skivor levainbröd
  • 100 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad gräslök
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Tvätta musslorna noga under rinnande vatten. Knacka försiktigt på de öppnade musslorna, släng musslorna som inte sluter sig.
  2. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja.
  3. Tillsätt musslorna, häll på vinet och vattnet. Lägg på ett lock och låt koka 2–3 minuter, eller tills musslorna öppnat sig.
  4. Lyft ur musslorna och låt fonden koka ner lite.
  5. Tillsätt grädde, salt och peppar.
  6. Skär sidfläsket i mindre bitar och stek tills det fått en gyllenbrun färg.
  7. Hacka persiljan och strö över sidfläsket innan servering.

Vitlöksbröd

  1. Skär upp brödet i lagom stora skivor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop smöret med vitlök, gräslök, basilika och salt. Bred blandningen på brödskivorna.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader.