Vitlöksmarinerat lamm med stekt gnocchi

Vitlöksmarinerat lamm med stekt gnocchi
Foto: Tv4

Vitlöksmarinerat lamm med stekt gnocchi

Av: Amanda - Degerfors

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

Vitlöksmarinerat lamm med stekt gnocchi och kaprissmör blir en riktigt festlig huvudrätt att servera till helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vitlöksmarinerat lamm

  • 5 klyftor vitlök, hackad
  • 3 kvistar rosmarin, hackade
  • 0,5 kruka timjan, hackad
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • 300 g lammytterfilé

Grönsaker

  • 16 körsbärstomater (gärna på kvist)
  • 8 gröna sparrisar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gnocchi

  • 800 g potatis
  • 1 ägg
  • ca 4-5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk salt
  • 150 g smör
  • 5 msk kapris
  • 4 tsk torkad salvia
  • 4 tsk citronsaft, färskpressad
  • smör, till stekning
  • 65 g grönkål, eller svartkål

Till garnering

  • salt
  • svartpeppar
  • 4 kvistar färsk timjan

Gör så här

Lamm

  1. Blanda vitlöken och kryddorna med olja, citronsaft och lagerbladen. Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden. Knyt ihop och låt marinera i minst 3 timmar.
  2. Ta fram filéerna. Stek runt om i en het stekpanna tills innertemperaturen är 53-55 grader, efter cirka 5 minuter. Lägg köttet i aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter innan du skär upp till servering.

Grönsaker

  1. Lägg tomaterna och sparrisen i en ugnssäker form, ringla över olivolja, strö över salt och dra några varv med pepparkvarnen. Baka grönsakerna mitt i ugnen 1–2 timmar på 100 grader.

Gnocchi

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt potatisen svalna och pressa potatisen med en potatispress. Blanda ner ett helt ägg och fortsätt med mjölet. Salta och blanda runt noggrant.
  2. Rulla sedan gnocchidegen till små bollar, cirka en tesked per gnocchi. Rulla och tryck sedan till varje gnocchi mot en gaffel så får ni ett fint mönster på varje. Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg ner all gnocchi, skaka till kastrullen så de inte fastnar på botten. Låt sedan koka.
  3. När de kommer upp till ytan är det klara att äta. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötigt. Tillsätt kapris och stek tills de öppnar sig som små blommor. Tillsätt salvia, bladen ska bli lätt friterade. Rör ner citronjuicen. Häll upp smöret i en bunke.
  4. Rengör eventuellt pannan lite lätt innan gnocchin steks i smör i stekpannan cirka 5 minuter, tills gnocchin blir gyllene. Tillsätt kålen och låt den bli mjuk. Rör ner kaprissmöret med gnocchin i pannan igen.