Vit sparrissoppa med kycklingfond

0 röster
1 h
4
Vit sparrissoppa med kycklingfond
Foto: Tv4

Den här vita sparrissoppan med kycklingfond är en riktigt drömlik soppa! Perfekt att servera som en lyxig förrätt innan maten.

1 h
4
4 portioner

Du behöver

Fermenterad sparris

  • 5 vita sparrisar (till fermentering)
  • 5 g salt

Soppa

  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 400 g vit sparris, skal och trim
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl kycklingfond (se recept nedan)
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk

Servering

  • smör
  • salt
  • peppar
  • citron

Kycklingfond

  • 1 kg kyckling (skrovet)
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot, delad
  • 1 palsternacka, delad
  • 0,25 rotselleri, delad
  • 1 gul lök, klyftad
  • 2 klyfta vitlök
  • färsk timjan
  • persilja

Gör så här

  1. Fermenterad sparris
    Lägg sparrisen med salt i en påse och låt stå i rumstemperatur i 3-4 dagar för att fermenteras.
  2. Soppa
    Hacka schalottenlöken fint.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt den hackade löken och sparrisskalet tills det blivit mjukt, men den får inte ta färg.
  4. Tillsätt det vita vinet och 5 dl av fonden (se recept nedan) och låt sjuda i ca 20 minuter.
  5. Häll ner allt i en mixer tillsammans med den fermenterade sparrisen. Sila sedan av i en ny kastrull.
  6. Tillsätt grädde och mjölk. Låt sjuda i ca 15 minuter.
  7. Servering
    Mixa soppan igen med en stavmixer och smaka av med en klick smör, salt, peppar och några droppar citron.
  8. Kycklingfond
    Spola av kycklingskrovet i kallt vatten för att få bort smuts, fonden kan annars bli grumlig.
  9. Lägg kyckling, pepparkorn, lagerblad och rotfrukter i kastrull. Fyll på med kallt vatten tills kycklingen täcks.
  10. Koka upp och låt koka i cirka 45 minuter.
  11. Tillsätt timjan och persilja och koka ytterligare 15 minuter. Skumma av lite då och då
  12. Sila slutligen av buljongen och reducera den till hälften, det tar ca 30–45 minuter.
  13. Vill man få en mörkare karaktär på sin fond så rostar man av skrov och grönsaker i ugnen innan.
17 april 2020