Vit sparris med hollandaise och löjrom

Vit sparris med hollandaise och löjrom
fredrik schelin profilbild 2023
fredrik schelin profilbild 2023

Vit sparris med hollandaise och löjrom

9 ingredienser

30 min

En perfekt förrätt eller som tillbehör på en härlig vårbuffé eller varför inte till studentmottagningen? Vit sparris och löjrom är en ljuvlig smakkombination.

Vintips
Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2020
Nr 6287
Vinvalet är klart och redo att skruvas upp! Njut av frisk citrus, gråpäron, gula plommon, vitpeppar, mineraler, frisk sälta och krispiga syror. Ett fyndvin från en av de bästa producenterna i Österrike. Alltid rätt till sparris!

Soalheiro Alvarinho 2020
Nr 74935
Vinet är elegant, komplext, krispigt och det är somrigt och ohhh… så gott! Detta är klassisk alvarinho från Vinho Verde. Fruktigt med smak av ljusa stenfrukter, honungsmelon, ananas och citrus. Vinet har en fin syra och lång avslutning. Även Portugals spännande druva fungerar perfekt till sparris.

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2020
Nr 2882
Vita vinbär, krusbär, nyslaget gräs, passionsfrukt och krispig grapefrukt - vilken härlig liten fruktflörtis! La Gascogne är både livlig och energigivande med en smak av våren. Serveras med fördel till mat. Sydfranska droppar och sparris funkar.

Ingredienser

portioner
 • 12 vita sparrisar
 • vatten
 • 60 g löjrom

Hollandaise

 • 4 äggulor (ekologiska)
 • 1 tsk vatten (kallt)
 • 3 dl smör (smält, ca 50 grader varmt)
 • 1 citron, saften
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Temperera äggen genom att slå dem med lite vatten och citronsaft med visp i en tjockbottnad kastull tills de har en temperatur på ca 50 grader.
 2. När du har rätt temperatur på äggen tillsätt smöret som håller samma temperatur som äggen. Lite i taget tills såsen blir tillräckligt tjock och smörig. Smaksätt med salt och peppar efter smak. Håll såsen varm nära spisen.
 3. Koka upp lättssaltat vatten, se till att det stormkokar innan du placerar sparrisen i vattnet. Skär av botten på sparrisen och skala den från knoppen och hela stammen jämt och fint.
 4. Lägg i det kokande vattnet och låt koka 8-10 minuter. Hellre lite underkokt än överkokt sparris.
 5. Ta upp sparrisen och låt ånga av innan du lägger upp för servering. Dressa sparrisen med hollandaise och toppa med lörom samt gräslök innan servering.