Vit pizza med pumpa och kantareller

pizza med pumpa och kantareller
Martin nordin profilbild
Martin nordin profilbild

Vit pizza med pumpa och kantareller

Av: Martin Nordin

Från: Laga svamp

14 ingredienser

1 h

Kombinationen pumpa och kantareller är helt fantastisk. Här placerar Martin Nordin denna ljuvliga kombination på en vit pizza - perfekt som tilltugg, förrätt eller huvudrätt.

Ingredienser

portioner
  • 6 port pizzadeg
  • 1 butternutpumpa (eller uchiki kuri-pumpa (vintersquash)
  • 2 schalottenlökar (medelstora)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 6 msk växtbaserad crème fraiche
  • 1-2 dl pumpakärnor
  • 6 dl trattkantareller

Syrad gul tomatsås

  • 1 kg gul tomat
  • 100 g stjälkselleri
  • 24 g salt (jodfritt)
  • 2 dl kimchi base (vit)

Till servering

  • vitlöksolja
  • libbsticka

Gör så här

Pumpakärnssmör

  1. Mixa fröna på maxfart tills du har ett jämnt och fint smör. Det tar 10–20 minuter, beroende på matberedare, nötsort och mängd. I början bildas ett nötmjöl, men efter hand kommer nötterna att släppa olja och du får en smörliknande konsistens. Ha gärna en slickepott till hands så att du kan peta ner nötmassan från kanterna. Är det fortfarande torrt efter 15–20 minuter kan du hälla i lite extra olja, till exempel jordnötsolja, kokosolja eller rapsolja (använd inte kallpressad olja – oljan ska vara så naturell som möjligt i smaken).

Pizza

  1. Värm upp vedugnen eller en vanlig ugn med en pizzasten på gallret till en så hög temperatur som möjligt. Låt gå en stund så att stenen är riktigt varm.
  2. Skala pumpa och lök och skär i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en skål, riv över vitlök, tillsätt olja och massera in med händerna.
  3. Pudra en stor skärbräda med rikligt med mjöl. Ta en boll pizzadeg och forma den till en rund pizza. Låt den vila i några minuter. Pudra pizzaspaden med mjöl, lägg över pizzabotten på spaden och dra samtidigt lite i kanterna så att cirkeln blir större.
  4. Ta en matsked crème fraiche och dra ut ett tunt lager från mitten ut mot kanterna. Droppa över lite pumpakärnsmör och smeta ut.
  5. Lägg på pumpaskivor, lök och trattkantareller och ställ in pizzan i ugnen.
  6. När pizzans kanter bubblat upp och fått fin färg – den får gärna vara något bränd på vissa ställen – är den klar. Ta ut och pensla kanterna med vitlöksolja och toppa sedan med libbsticka och gene- röst med tomatsås.