Vit gazpacho

POPULÄRT
Vit gazpacho
Foto: TV4/ Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vit gazpacho

10

8 ingredienser

30 m + tid i kyl

Ajo Blanco, som den här vita gazpachon heter, är perfekt att svalka sig med i sommarvärmen!

Ingredienser

portioner4
  • 160 g vitt bröd, utan kanter och helst dagsgammalt
  • 15 g vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 110 g sötmandel, utan skal
  • 1 msk sherryvinäger
  • 120 g olivolja
  • 0,5 l vatten, iskallt
  • vindruvor, skalade och utan kärnor (till servering)

Gör så här

  1. Lägg brödet i blöt i en halv liter vatten i en minut. Ta upp brödet och kläm ur vattnet (häll ut vattnet i vasken).
  2. Mortla vitlöksklyftor med saltet till en pasta. Blanda pastan med mandlarna och kör i en food processor till en jämn smet.
  3. Tillsätt brödet och vinägern. Sätt igång food processorn och tillsätt oljan och vattnet i fina strålar.
  4. Sila upp soppan i en bunke och kyl i tre timmar. Smaksätt soppan eventuellt med salt och vinäger innan servering.
  5. Toppa med vindruvorna vid servering.