Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar

Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar

143

7 steg att laga

19 ingredienser

1 h

Somrig kaka med vit choklad, vaniljkräm och färska jordgubbar. Oemotståndligt god!

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 200 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 30 g kokos
  • 110 g ägg, rumstempererade [2 st]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

vaniljkräm

  • 60 g äggula [3 st]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 20 g osaltat smör
  • 200 g grädde, vispad

Dekorera

  • färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss
  • jordgubbsblommor
  • limefrukt, zest

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
  2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  3. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt.
  4. Vaniljkräm
    Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
  5. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
  6. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen.
  7. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer