Vinnyheter header

Årets vinnyheter

Varje år släpps hundratals vinnyheter i Sverige – och för oss noviser är utbudet minst sagt en djungel. Sommelier Maya Samuelsson har stenkoll på läget och ger sina bästa tips!

Maya, hur ser vinåret ut? Finns det några riktiga ögonbrynshöjare i sortimentet?
Maya Samuelsson profilbild vit blus 2021 har bjudit på många goda viner. Om vi kollar lite närmare på vilka viner som under året fick komma in i Systembolaget fasta sortiment för att stanna på hyllan så har jag plockat ut några av mina favoriter att tipsa om nedan, allt ifrån mousserande rosé Lambrusco till Albarino från Uruguay.


Mayas 6 favoriter bland nyheterna i det fasta sortimentet under 2021

Vinnyheter 2021-22
1. Jansz Premium Cuvée, Australien, Nr 7957, 189 kr.
Mousserande vin från den sydliga ön Tasmanien i Australien. Vinet är gjort traditionella metoden och av Chardonnay och Pinot Noir som trivs bra i öns lite svalare klimatgjort.

2. Ca' Vedole, Lambrusco di Sorbara, 2020, Italien. Nr 2339, 159 kr.
Lambrusco släpar på ett dåligt rykte av att vara ett lågkvalitativt rött, sött, bubblande vin. Men det finns flera sidor av myntet! Här har du en torrt krispigt rosé mousserande som tagit sig in i fasta sortimentet.

3. Garzón, Reserva Albariño, 2021, Uruguay. Nr 2471, 139 kr.
Albarino, den gröna druvan vi normalt hittar i norra Spanien och Portugal har visat sig trivas bra i det mer okända vinlandet Uruguay. Gott och mycket prisvärt!

Vinnyheter 2 2021-22
4. Schiefer, Riesling Feinherb, 2020, Tyskland. Nr 7953, 149 kr.
Riesling med svag sötma är ett vin som, inte bara är en guilty pleasure hos mig, utan framför allt mycket användbart i kombination med mat. Till rätter med svag sötma samt kryddhetta, som är vanligt i det asiatiska köket, är det en hjälte som få viner klarar av. Det fasta sortimentet har enligt mig haft alldeles för få av dessa viner med kvalité så vi tar tacksamt emot en till.

5. Tuffeaux, Frankrike. Nr 2524, 159 kr.
Samma gäller denna goding. Cabernet Franc, en druva som vi hittar i druvblandningar i Bordeaux men som står på ensamma ben när den kommer från Loiredalen. Och visst klarar den det galant! Loiredalens röda viner har länge funnits dåligt representerade på hyllorna så vi välkomnar även denna nyhet.

6. Istine, Chianti Classico, 2019, Italien. Nr 2309, 159 kr.
Chianti Classico är en Sangiovese-baserad klassiker som inte stigit i pris som många av dess jämlika områden. Så det gäller att passa på. Smak av körsbär, kryddor, apelsin och fat.


Ser vi någon generell trend/ nyhet bland årets vinsläpp?
Vin på tetra Det nya vinåret får vi se vad det har att erbjuda. I det fasta sortimentet släpps viner fyra gånger per år och första lanseringen är inte förrän den 1 mars. Jag vet dock att Systembolaget efterfrågar mer klimatsmarta förpackningar såsom lättvinsflaskor, PET och tetrapack och inom en snar framtid kommer vi nog se betydligt mer av dessa på hyllorna.

Vilken av vinnyheterna ser du mest fram emot att lägga i vinhyllan hemma?
När jag själv handlar vin på Systembolaget är det nästan uteslutande från TS, det tillfälliga sortimentet. Hit kommer viner från spännande producenter som är i begränsad upplaga och på Systembolagets hyllor så länge lagret räcker. Det öppnar dörrarna för mindre producenter, lite udda, unika och mer eftertraktade grejer.
Dryckerna släpps ofta på fredagar och du hittar dem på hemsidan ett par veckor innan de lanseras och i butiken i en specifik TS hylla. På nästa släpp, den 4 februari, släpps det en Pinot Noir från Patagonien som jag är mycket nyfiken på samt en vit Rioja med lätt mognad, något som är svårt att få tag på i det vanliga sortimentet. Dessa kommer definitivt hamna i min vinhylla!

Champagne cava prosecco moscato Sedan har min kära branschkollega Fredrik Schelin varnat om att Champagnepriserna är på väg upp från och med den 1 mars 2022. Vinområdet Champagne har nämligen genomgått två tuffa vinår klimatmässigt och med den ständigt höga efterfrågan efter denna bubblande dryck, höjs tyvärr priserna. Så ett gäng flaskor bubbel blir det att bunkra upp med också.


Mayas 2 tips från TS, Tillfälligt Sortiment
Vinnyheter 2021-22 tillfälligt sortiment

Otronia 45 Rugientes, Pinot Noir, 2018, Argentina. Nr 94211, 259 kr.
La Mateo, 2019, Spanien. Nr 96005, 199 kr.

Följ Maya Samuelsson på Instagram