• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vinkokta blåmusslor med pommes frites

Vinkokta blåmusslor med pommes frites
Foto: TV4
Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Vinkokta blåmusslor med pommes frites

11 steg att laga

12 ingredienser

45 min

Fast food på franska - blåmusslor kokta i vitt vin och vitlök serverade med pommes frites. För att få perfekta pommes friteras potatisen i två omgångar, först för att bli mjuka och därefter för att få färg och krisp.


Tips! Använd en potatis som är fast och rik på stärkelse, t ex bintje eller amandine.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 kg blåmusslor
  • 8 klyfta vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 selleristjälk
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 3,75 dl torrt vitt vin
  • olivolja
  • smör

Pommes frites

  • 4-8 fasta potatisar (gärna bintje eller amandine)
  • olja, till fritering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pommes frites
    Skär potatisen i önskad storlek för pommes.
  2. Lägg ut på en handduk och torka potatisstavarna.
  3. Fritera på 120 grader, i omgångar, i några minuter tills potatisen fått en hinna/tunn yta, den ska inte få färg. Lyft upp med hålslev och låt svalna.
  4. Fritera sedan igen, i omgångar, på 175 grader tills potatisen fått fin yta. Låt rinna av på papper, salta och peppra direkt.
  5. Vinkokta blåmusslor
  6. Tvätta och skrubba musslorna. Kasta trasiga och de som redan är öppna och inte stänger sig.
  7. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även blekselleri och persiljestjälkar (spara bladen till servering).
  8. Fräs lök, vitlök, stjälkselleri och persiljestjälkar i olja och smör någon minut.
  9. Tillsätt musslorna och vinet. Lägg på ett lock och koka/ånga i några minuter tills alla öppnat sig. Toppa med fint hackad persilja.
  10. Servera de nykokta musslorna med pommes frites.
  11. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och musselskal för en mer hållbar matlagning och njut av dina goda musslor! /Köket-redaktionen