Vinkokta blåmusslor med grillat surdegsbröd och råriven tomat

Vinkokta blåmusslor med grillat surdegsbröd och råriven tomat
Foto: TV4
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Vinkokta blåmusslor med grillat surdegsbröd och råriven tomat

14 ingredienser

Blåmusslor i en gräddig vinsås serverad på enkelt vis med råriven tomat och grillad surdegsbröd.

Ingredienser

Vinkokta blåmusslor

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 morot, skalad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 1 knippe färsk kruspersilja
  • 3 msk matolja
  • 2 dl grädde

Råriven tomat

  • 3 tomater (röda och solmogna)
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, fint rivna
  • salt
  • svartpeppar

Grillat surdegsbröd

  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Tvätta och skölj blåmusslorna, släng de som är öppnade eller trasiga. Lägg dem i saltat vatten 1 timme.
  2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skala och tärna moroten fint. Plocka och hacka persiljan, spara stjälkarna till kokningen av musslorna.
  3. Lägg musslorna i ett durkslag.
  4. Värm matolja i en stor tjockbottnad kastrull, det ska vara riktigt varmt. Lägg i musslorna, löken, morötterna och persiljestjälkarna. Rör om och tillsätt vinet. Täck med lock och koka dem
  5. ca 2-3 minuter. Kolla så att alla musslorna har öppnat sig, om inte koka ytterligare 1 minut.
  6. Ta upp musslorna och tillsätt grädden. Låt koka i ca 5 minuter. Lägg i musslorna och den hackade persiljan. Njut!

Råriven tomat

  1. Riv tomaterna på den grova sidan av rivjärnet. Smaka upp med olivolja, riven vitlök, salt och peppar.

Surdegsbröd

  1. Grilla eller stek sudegsbrödet.

Servering

  1. Bjud musslorna med råriven tomat och grillat surdegsbröd vid sidan om.