Vinkokta blåmusslor med chili

koket.se
Vinkokta blåmusslor med chili

Vinkokta blåmusslor med chili

Av: Björn Wahlund

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

20 m

Ät musslorna med pommes frites och majonnäs eller som en del av en större ”plock-måltid”. Eller se klippet hur Björn fick sina barn att älska blåmusslor!

Se Björn Wahlund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 förp blåmusslor
  • 1 fänkål
  • 3 bananschalottenlökar
  • 6 klyftor vitlök
  • röd chilifrukt
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • ca 50 g smör
  • ca 3 msk olivolja
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • salt

Gör så här

  1. Skölj musslorna i kallt vatten. Om de är smutsiga så använd en skalkniv och putsa bort snäckor och ”skägg”. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när du knackar på dem. Om det finns musslor som fortfarande är stängda efter kokning ska även de slängas.
  2. Finhacka fänkål, schalottenlök och vitlök. Skiva lite röd chili, ca 1 krm beroende på hetta.
  3. Fräs grönsakerna (utan att de får färg) med olivolja några minuter i en stor kastrull.
  4. Tillsätt de rensade musslorna och vinet och koka under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig ordentligt.
  5. Sila ner buljongen i en kastrull och låt den koka upp med grädden i 10 minuter.
  6. Förvara musslorna under lock så länge så att de håller sig saftiga och varma.
  7. Smaka av musselbuljongen med salt. Mixa i smöret, olivolja samt plockad och sköljd persilja med en stavmixer.
  8. Häll tillbaka den gröna och smakrika såsen över musslorna och servera direkt.