Vildsvinsfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Vildsvinsfilé med potatisgratäng och rödvinssås
Foto: TV4

Vildsvinsfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Av: Fredrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1.5 h

Filé av vildsvin med potatisgratäng och kryddig rödvinssås. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinad

  • 4 msk honung
  • 1 dl olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek

Gratäng

  • 1 kg potatis
  • 3 dl grädde
  • 3 krm salt
  • 3 krm peppar, grovmalen
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl gratängost, riven

Rödvinssås

  • 3 dl rött vin
  • 3 schalottenlökar
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 3 msk honung
  • 25 g smör

Gör så här

Marinaden

  1. Blanda marinaden i skål. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Blanda runt. Låt ligga så länge som möjligt, gärna en dag.

Gratäng

  1. Sätt spisen på 175 grader.
  2. Skala potatisen och skär i tunna skivor. Lägg lager på lager i en form.
  3. Salta och peppra varje lager (om man ska äta samma dag annars minska salt och peppar).
  4. Sprid ut vitlöken mellan lagren. Häll på grädde efter hälften av lagrena, spara hälften att hälla på toppen.
  5. Häll på osten. Grädda i ugnen 1 timme.

Sås

  1. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret. Häll i vinet när löken fått den färg du vill ha. Krydda och häll i honung. Koka ihop såsen sila sedan av. Tillsätt resten av smöret.

Köttet

  1. Grilla köttet tills det har en innertemperatur på ca 60 grader.