Vildand med sparris och grillat smör

Vildand med sparris och grillat smör
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Vildand med sparris och grillat smör

13 ingredienser

Bjud på en festlig middag i helgen bestående av vildand med sparris och grillat smör.

Ingredienser

portioner

Ramslöksolja

  • 200 g ramslök
  • 100 g olja

Grillat smör

  • 200 g smör
  • grillkol

Fågel och sås

  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk korianderfrö
  • salt
  • vitlök
  • rosmarin
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 vildand
  • 300 g kalvfond (eller kycklingfond)

Garnering

  • 4 gröna sparrisar
  • 250 g shiitakesvamp

Gör så här

Ramslöksolja

  1. Mixa nästan all ramslök med oljan. Sila sedan av.

Grillat smör

  1. Smält smöret och lägg i 2-3 glödande kolbitar.
  2. Sila sedan av smöret.

Fågel och sås

  1. Rosta och mixa fänkålsfrö, korianderfrö och lite salt.
  2. Fräs vitlök och örter.
  3. Tillsätt sedan vin och kryddorna ovan (spara lite till senare).
  4. Häll även i fond och koka ihop. Smaka sedan upp.
  5. Rimma vildanden i 10 % saltlag i 20 minuter.
  6. Baka vildanden på ben i 90 grader till en innertemperatur på 50 grader.
  7. Pensla fågeln med olja och kryddorna.
  8. Stek sedan fågeln och tranchera upp.
  9. Dela även bröstet på längden en gång.

Garnering

  1. Smörstek sparris och shiitakesvamp vid servering och smaka upp med det grillade smöret.