Vietnamesiska bollar med fläsk och räkor

koket.se
Vietnamesiska bollar med fläsk och räkor
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Vietnamesiska bollar med fläsk och räkor

29 ingredienser

30 min + tid i kyl

Erik Videgård gästar Nyhetsmorgon och lagar vietnamesiska bollar med fläsk och räkor. Till detta serverar han en härligt enkel och god kålsallad. Ge extra spännande textur genom att slå in bollarna i rispapper och toppa med sesamfrön.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svara han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vietnamesiska bollar

  • 450 g fläskfärs
  • 360 g vannameiräkor, råa
  • 100 g salladslök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja (ljus)
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 förp rispapper

Kålsallad

  • 200 g spetskål, finriven
  • 200 g rödkål, finriven
  • 200 g morot, finriven
  • 200 g böngroddar
  • 30 g färsk koriander, grovhackad
  • 30 g mynta, strimlad

Dressing

  • 3 msk risvinäger
  • 3 msk soja (ljus)
  • 2 tsk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 3 msk rapsolja
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 chilifrukt, piri-piri, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna

Servering

  • salladsblad
  • blandade örter
  • sesamfrön

Gör så här

Vietnamesiska bollar

  1. Sätt ugnen på 190 grader och blötlägg några grillspett.
  2. Mixa eller finhacka räkorna och blanda dem med övriga ingredienser.
  3. Låt blandningen vila i kyl i minst 1 timme.
  4. Forma bollar som väger 50 gram vardera.
  5. Trä bollarna tre och tre på blötlagda grillspett och baka av bollarna i 20-25 minuter.
  6. Blötlägg rispapapper, ett i taget. Slå in spetten med bollarna i rispapper och grilla eller stek tills rispappret får en fin och krispig yta.

Kålsallad

  1. Blanda grönsakerna i en skål.

Dressing

  1. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över grönsakerna.

Servering

  1. Servera kålsalladen i ett salladsblad tillsammans med bollarna.
  2. Garnera med örter.