Klassiskt syrade grönsaker

135 röster
1-2 veckor

Victoria Ek lär ut principen att syra grönsaker (vitkål och morötter t ex är densamma hela tiden).

Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

Visa mer
1-2 veckor

Du behöver

  • vitkål, morötter och/eller andra grönsaker
  • senapsfrön
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Riv vitkålen eller hacka fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv.
  2. Tryck ut vätska ur grönsaken (som helst ska vara ekologiska) genom att pressa med båda händerna till grönsakerna börjar vätska sig. Du kan också stöta ur vätskan.
  3. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan. ca 1 msk salt per 1,5 kg grönsaker. (blanda gärna vitkål, palsternacka, kålrot och morötter t ex – 400 gram per grönsak isf).
  4. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. Smaksätt med 1 tsk senapsfrön.
  5. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.
  6. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen. Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
28 november 2013

Laddar fler recept...