Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke

Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke
Foto: TV4
Veronica Palm - politikervecka
Veronica Palm - politikervecka

Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke

6

16 ingredienser

30 min

Jordärtskockssoppa med vitt vin och grädde. Toppas med varmrökt lax och fröknäcke.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Rökig jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskocka
  • 2 potatisar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk grönsaksfond
  • 3 dl vitt vin
  • ca 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 100 g varmrökt lax (ok enligt WWF:s riktlinjer)

Fröknäcke

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 msk flingsalt, krossat
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vatten, kallt

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och dela jordärtskockor och potatis. Koka tills det är mjukt i vinet och vatten upp så det täcker bitarna.
  2. Tillsätt finhackad schalottenlök och grönsaksfond. Koka upp.
  3. Häll över i en kanna, tillsätt grädde och mixa slätt med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med svartpeppar och salt.
  4. Häll upp i serveringsskålar och toppa med smulad lax och lite grovmalen svartpeppar.
  5. Fröknäcke
    Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Blanda alla ingredienserna till en jämn smet. Bred ut tunt på en plåt, ca 15x15 cm.
  7. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Skär i 3-4 cm breda stänger. Grädda i ytterligare 20 minuter.
  8. Låt svalna på galler och bryt sedan försiktigt knäckebrödet i bitar. Lägg ett knäcke på varje sopptallrik.