Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke
Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke
16 ingredienser
30 min
Jordärtskockssoppa med vitt vin och grädde. Toppas med varmrökt lax och fröknäcke.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Rökig jordärtskockssoppa
- 500 g jordärtskocka
- 2 potatisar
- 2 schalottenlökar
- 2 msk grönsaksfond
- 3 dl vitt vin
- ca 2 dl vatten
- 3 dl grädde
- 100 g varmrökt lax (ok enligt WWF:s riktlinjer)
Fröknäcke
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl solroskärnor
- 0,5 dl havregryn
- 0,5 dl linfrön
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 msk flingsalt, krossat
- 2 msk olivolja
- 1 dl vatten, kallt
Gör så här
Soppa
- Skala och dela jordärtskockor och potatis. Koka tills det är mjukt i vinet och vatten upp så det täcker bitarna.
- Tillsätt finhackad schalottenlök och grönsaksfond. Koka upp.
- Häll över i en kanna, tillsätt grädde och mixa slätt med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med svartpeppar och salt.
- Häll upp i serveringsskålar och toppa med smulad lax och lite grovmalen svartpeppar.
Fröknäcke
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla ingredienserna till en jämn smet. Bred ut tunt på en plåt, ca 15x15 cm.
- Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Skär i 3-4 cm breda stänger. Grädda i ytterligare 20 minuter.
- Låt svalna på galler och bryt sedan försiktigt knäckebrödet i bitar. Lägg ett knäcke på varje sopptallrik.