Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt

koket.se
Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt
Foto: Tv4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt

21 ingredienser

30 min

Husmansklassiker i grön tappning. Här byts färsen ut mot morötter, bönor och krispiga solrosfrön. Serverade med lingonsylt och gräddsås blir det här hela familjens favoriträtt.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl råris, kokt
  • 400 g svarta bönor, på burk
  • 150 g morot
  • 1 gul lök (stor)
  • 50 g ost, riven
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rismjöl
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1 msk lingonsylt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning

Till servering

  • potatis, kokt
  • lingonsylt
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Om du vill ha släta bullar, mixa solrosfröna i en mixer och ställ åt sidan. Mixa sedan råriset i samma. Hoppa över momentet med att mixa om du inte vill ha bullarna helt släta.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och riv moroten grovt. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Mosa dem med en gaffel eller ballongvisp i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i 10 minuter.
  3. Rulla sedan smeten till små bollar och låt dem vila i ytterligare 5 minuter.
  4. Stek bollarna gyllene i smör i en stekpanna. Håll varma.
  5. I samma panna som du stekt bollarna i, häll i alla ingredienser till såsen och låt koka ihop i några minuter. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt. Servera med potatis och lingonsylt.