Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt

41 röster
30 min
4

Husmansklassiker i grön tappning. Här byts färsen ut mot morötter, bönor och krispiga solrosfrön. Serverade med lingonsylt och gräddsås blir det här hela familjens favoriträtt.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl kokt råris
  • 400 g svarta bönor på burk
  • 150 g morot
  • 1 gul lök, stor
  • 50 g riven ost
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rismjöl
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • rapsolja till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1 msk lingonsylt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning

Till servering

  • kokt potatis
  • lingonsylt
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Om du vill ha släta bullar, mixa solrosfröna i en mixer och ställ åt sidan. Mixa sedan råriset i samma. Hoppa över momentet med att mixa om du inte vill ha bullarna helt släta.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och riv moroten grovt. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Mosa dem med en gaffel eller ballongvisp i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i 10 minuter.
  3. Rulla sedan smeten till små bollar och låt dem vila i ytterligare 5 minuter.
  4. Stek bollarna gyllene i smör i en stekpanna. Håll varma.
  5. I samma panna som du stekt bollarna i, häll i alla ingredienser till såsen och låt koka ihop i några minuter. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt. Servera med potatis och lingonsylt.
29 september 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept