Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt
Vegobullar på morot med gräddsås och lingonsylt
21 ingredienser
30 min
Husmansklassiker i grön tappning. Här byts färsen ut mot morötter, bönor och krispiga solrosfrön. Serverade med lingonsylt och gräddsås blir det här hela familjens favoriträtt.
EnkeltNötter och frönBönorKöttbullarVardagsmiddagVegetarisktHusmanskost och receptklassikerSvensk/nordisk mat
Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser
- 1 dl solroskärnor
- 2 dl råris, kokt
- 400 g svarta bönor, på burk
- 150 g morot
- 1 gul lök (stor)
- 50 g ost, riven
- 1 msk japansk soja
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl rismjöl
- 0,5 msk kinesisk soja
- rapsolja, till stekning
- salt
- peppar
Sås
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0,5 msk kinesisk soja
- 1 msk lingonsylt
- 0,5 grönsaksbuljongtärning
Till servering
- potatis, kokt
- lingonsylt
- persilja, hackad
Gör så här
- Om du vill ha släta bullar, mixa solrosfröna i en mixer och ställ åt sidan. Mixa sedan råriset i samma. Hoppa över momentet med att mixa om du inte vill ha bullarna helt släta.
- Skala och finhacka löken. Skala och riv moroten grovt. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Mosa dem med en gaffel eller ballongvisp i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i 10 minuter.
- Rulla sedan smeten till små bollar och låt dem vila i ytterligare 5 minuter.
- Stek bollarna gyllene i smör i en stekpanna. Håll varma.
- I samma panna som du stekt bollarna i, häll i alla ingredienser till såsen och låt koka ihop i några minuter. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt. Servera med potatis och lingonsylt.