• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vegobullar med gräddsås, mos och lingon

NYHET
Vegobullar med gräddsås, mos och lingon
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Vegobullar med gräddsås, mos och lingon

8 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Hela familjens favoriträtt i vegansk version. Köttfärs byts mot svarta bönor och gräddsåsen görs på havregrädde. Bjud med fluffigt potatismos och rårörda lingon. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Vegobullar

  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 2 förp färdigkokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 msk majsstärkelse, eller potatismjöl
  • ca 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl basilika, finhackad
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Gräddsås

  • 4 dl havregrädde
  • 1 msk soja

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1-2 dl havregrädde
  • 2-3 msk kallpressad rapsolja, eller veganskt smör
  • 1 krm malen muskot
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Finhacka svampen. Fräs lök och svamp i smör i en stekpanna.
  2. Häll av och skölj bönorna. Mixa bönorna nästan helt släta.
  3. Blanda ihop de mixade bönorna med svamp, lök och övriga ingredienser till vegobullarna. Låt stå medan du börja med moset.
  4. Skala och koka potatisen mjuk.
  5. Rulla små bollar av bönsmeten. Stek dem i smör i en stekpanna. Ta ut bollarna ur stekpannan.
  6. Häll i havregrädde och soja i pannan och koka ihop några minuter till en sås.
  7. Häll av potatisen och mosa med en potatisstöt. Tillsätt havregrädde och rapsolja, blanda runt. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  8. Servera moset med vegobullarna, sås och rårörda lingon.