Vegobollar med hasselbackspotatis och örtig gräddsås
Vegobollar med hasselbackspotatis och örtig gräddsås
26 ingredienser
1 h
Klassisk husmanskost i vegansk tappning. Köttfria bullar gjorda på solrosfrön, gräddsås på sojagrädde piffad med örter och klassisk lingonsylt serveras med den godaste potatis som finns - hasselbackspotatis.
Köttbullar, Kökets bästa receptNötter och frönPotatis, Kökets bästa receptVeganska receptVegetariskt
Se Mattias Kristiansson laga receptet

Ingredienser
Vegobullar
- 4 dl solroskärnor
- 2 gula lökar, finhackad
- 2 dl ströbröd
- 2 dl vatten
- 2 msk majsstärkelse
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk kinesisk soja
- olja, till stekning
- salt
- svartpeppar
Hasselbackspotatis
- 12 potatisar
- 50 g växtbaserat matfett, smält
- 1 dl ströbröd
- salt
- svartpeppar
Gräddsås med örter
- 2 msk växtbaserat matfett
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl sojagrädde (alt havregrädde)
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk persilja, finhackad
- 1 msk gräslök, finhackad
- salt
- svartpeppar
Till servering
- lingonsylt
Gör så här
Vegobullar
- Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
- Fräs den gula löken i lite olja så att den mjuknar.
- Häll ner samtliga ingredienser i matberedaren och mixa ihop till en smet. Låt smeten vila i 15 minuter.
- Rulla bollar av smeten. Stek dem gyllene i lite olja.
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär i tunna skivor, nästan hela vägen igenom. Enklast är att lägga potatisen i en träslev och skära så att kniven inte går helt igenom.
- Lägg potatisarna i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Ringla över smöret och strö över ströbrödet. Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills de har fått fint med färg och blivit härligt krispiga.
- Ös då och då med det smälta fettet i formen.
Gräddsås med örter
- Vispa ihop vetemjöl och matfett i en kastrull på medelhög värme. Låt bubbla under omrörning i 1 minut.
- Vispa ner lite sojagrädde i taget tills du har en slät sås utan klumpar.
- Vispa nu ner grönsaksfond, sojasås, dijonsenap, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter under ständigt vispande, tills såsen tjocknar. Avsluta med att vispa ner finhackad persilja och gräslök.
Servering
- Servera vegobollarna tillsammans med hasselbackspotatis, gräddsåsen med örter och lingonsylt..