Vegobollar med hasselbackspotatis och örtig gräddsås

POPULÄRT
koket.se
Vegobollar med hasselbackspotatis och örtig gräddsås
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegobollar med hasselbackspotatis och örtig gräddsås

26 ingredienser

1 h

Klassisk husmanskost i vegansk tappning. Köttfria bullar gjorda på solrosfrön, gräddsås på sojagrädde piffad med örter och klassisk lingonsylt serveras med den godaste potatis som finns - hasselbackspotatis.

Se Mattias Kristiansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vegobullar

  • 4 dl solroskärnor
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk kinesisk soja
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 12 potatisar
  • 50 g växtbaserat matfett, smält
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås med örter

  • 2 msk växtbaserat matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl sojagrädde (alt havregrädde)
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • lingonsylt

Gör så här

Vegobullar

  1. Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
  2. Fräs den gula löken i lite olja så att den mjuknar.
  3. Häll ner samtliga ingredienser i matberedaren och mixa ihop till en smet. Låt smeten vila i 15 minuter.
  4. Rulla bollar av smeten. Stek dem gyllene i lite olja.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär i tunna skivor, nästan hela vägen igenom. Enklast är att lägga potatisen i en träslev och skära så att kniven inte går helt igenom.
  3. Lägg potatisarna i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Ringla över smöret och strö över ströbrödet. Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills de har fått fint med färg och blivit härligt krispiga.
  4. Ös då och då med det smälta fettet i formen.

Gräddsås med örter

  1. Vispa ihop vetemjöl och matfett i en kastrull på medelhög värme. Låt bubbla under omrörning i 1 minut.
  2. Vispa ner lite sojagrädde i taget tills du har en slät sås utan klumpar.
  3. Vispa nu ner grönsaksfond, sojasås, dijonsenap, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter under ständigt vispande, tills såsen tjocknar. Avsluta med att vispa ner finhackad persilja och gräslök.

Servering

  1. Servera vegobollarna tillsammans med hasselbackspotatis, gräddsåsen med örter och lingonsylt..