Vegetariska kroppkakor med brynt smör och krasse

koket.se
Vegetariska kroppkakor med brynt smör och krasse
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetariska kroppkakor med brynt smör och krasse

17 ingredienser

1 h

Klassisk svensk husmanskost i vegotappning. Fläsket byts mot rotselleri och vitkål, solroskärnor ger extra crunch. Smaksättaren liquid smoke ger fyllningen en extra smakskjuts.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • olja, till stekning

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 150 g vitkål
  • 2 msk solroskärnor
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 krm liquid smoke
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 75 g smör, brynt
  • 0,5 ask krasse
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  2. Pressa potatis med potatispress och låt svalna helt.
  3. Skala och riv morot och rotselleri på grova sidan av rivjärnet. Skiva vitkålen och hacka löken.
  4. Stek morot, rotselleri och lök i olja på hög värme så att allt får lite färg. Tillsätt vitkålen och några droppar liquid smoke. Salta och peppra. Låt svalna.
  5. Blanda den svalnade potatisen med ägg, mjöl och salt till en smidig deg.
  6. Ta en bit deg och platta ut den, fyll med 1 msk fyllning och gör bollar.
  7. Koka i ca 2 minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.
  8. Bryn smöret i en kastrull.
  9. Vänd runt kroppkakorna i brynt smör och servera med krasse och rårörda lingon.

Glöm inte att matsortera skal från ägg, potatis och grönsaker för en mer hållbar matlagning, och njut av din vegetariska kroppkakor. /Köket-redaktionen