Vegetarisk vildmarkspytt med rotfruktlangos

Vegetarisk vildmarkspytt med rotfruktlangos
Foto: Tv4

Vegetarisk vildmarkspytt med rotfruktlangos

Av: Hans - Bollnäs

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

1 h

Vegetarisk vildmarkspytt med rotfruktlangos, rökig tomatsås och syrlig rabarberkompott blir en riktigt god huvudrätt till helgens middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Langos

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 0,5 förp torrjäst
  • 3 dl vatten
  • 150 g palsternacka, riven
  • 1 gulbeta, riven
  • 2 msk honung
  • 2 msk olja

Vildmarkspytt

  • 1 gul lök
  • 100 g champinjoner
  • 4 gröna sparrisar
  • 200 g halloumiost
  • 1 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 40 g kantareller, torkade och finmixade
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Tomatsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g tomat, krossade
  • 2 msk honung
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk tabasco
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse, till redning
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, nymalen

Rabarberkompott

  • 1 rödlök, finhackad
  • 0,5 dl rotselleri, finhackad
  • 250 g rabarber
  • 0,5 dl syltsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk timjan, mortlad
  • 1 tsk salt

Gör så här

Langos

  1. Ha i 5 dl mjöl, salt och jäst i en bunke och blanda noga. Tillsätt kallt vatten, de rivna rotfrukterna och honung. Blanda degen väl tills den blivit ganska kompakt och massera in lite olja i degen.
  2. Dela upp degen i bitar om cirka 120-150 gram (som en bandyboll) och kavla ut den lite tunnare än en cm. Lägg på plåt och ställ in i kylen i fem timmar.
  3. Hetta upp olja i panna och fritera brödet tills det får gyllenbrun färg. Lägg brödet i hushållspapper en stund innan du strimlar brödet i 2 centimeter tjocka strimlor.

Vildmarkspytt

  1. Hacka alla ingredienser i ca 2x2 cm stora bitar.
  2. Hetta upp pannan, gärna en rejäl murikka där du har väldigt heta zoner. Håll en deciliter olja i pannan som får bli varm och börja med lök och svamp i pannan efter 30 sekunder.
  3. Ha i sparris och halloumi tills allt börjar få lite färg. Ha sedan i paprika och zuccini. Stek tills allt har fått lite yta.
  4. Krydda pytten med finmixade kantareller. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Tomatsås

  1. Fräs gul lök, vitlök, peppar och tomatpuré i lite olja.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna efter någon minut och blanda därefter i honung, liquid smoke, tabasco och grönsaksbuljong. Koka ihop såsen 5 minuter och stavmixa den slät (sila om du vill ha den helt slät).
  3. Häll i grädden, red till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Rabarberchutney

  1. Fräs rödlök tillsammans med rotselleri tills rotsellerin och löken mjuknat. Stek med rabarberna tills vätskan gått ur dem.
  2. Tillsätt socker, ingefära, timjan och saltet. Låt det koka under omrörning i 5 minuter, häll på burk och låt svalna.