Vegetarisk bourguignon med svartrötter och betor

70 röster
45 m
4
Vegetarisk bourguignon med svartrötter och betor
Foto: TV4
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Grytan

  • 2 gula lökar
  • 6 klyfta vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 3 msk smör (eller olja)
  • 5 svartrötter
  • 2 gula betor (eller polkabetor)
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 dl rött vin
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 msk japansk soja
  • 1 förp pärllök (eller steklök)
  • 5 rejäla nävar champinjon
  • salt
  • peppar

Servering

  • persilja
  • potatismos

Gör så här

  1. Dela champinjonerna i mindre bitar och stek i lite olja tills de är gyllene.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök smått. Hacka purjolöken, det gröna också och skölj den noggrant.
  3. Ta din största gryta och sätt på hög värme. Tillsätt smör eller olja och bryn vitlök, lök och purjo.
  4. Skala svartrötterna och dela i ätvänliga bitar (gärna lite större) och lägg dem i iskallt vatten för annars mörknar de. Gör samma sak med morot och polkabetorna.
  5. Lägg svartrot, polkabetor och morötter i grytan och bryn dem i 6 minuter tills de får färg. Häll i mjölet, rör runt. Lägg i tomatpurén och bryn i ytterligare 2 minuter.
  6. Häll sedan på vinet och låt det koka ordentligt. Sedan i med vatten, buljong, soja, salt och peppar. Låt koka i 15 minuter med lock.
  7. Skala pärllöken och behåll dem hela, lägg dem i grytan och låt koka i 10 minuter utan lock så att såsen reduceras, den ska täcka baksidan av en sked.
  8. Lägg champinjonerna i grytan och rör runt så att allt blir varmt.
  9. Servera med potatismos och hackad persilja.
9 september 2017