Vegetarisk Bouillabaisse

50 m
6
Vegetarisk Bouillabaisse
Foto: Mattias Kristiansson

Glammigt guldig buljong blandat med ett helt färgspektra av grönsaker - det här är utan tvekan en av de vackraste grytor jag har skådat. Så vacker att jag gärna låter den stjäla uppmärksamheten från mig på middagar eftersom den råkar vara den perfekta bjudrätten. Jag serverar den alltid med rouille, en halvhet paprikaröra, samt ett riktigt gott surdegsbröd. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

2 december 2016
50 m
6

Du behöver

Bouillabaisse

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 1 gul eller grön squash
  • 2 morötter
  • 5 tomater
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk mortlade eller malda fänkålsfrön
  • 0,5 g saffran
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • ca 150 g sockerärtor
  • salt och svartpeppar

Rouille

  • 1 potatis
  • 1 röd paprika
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Bouillabaisse
    Finhacka gul lök och purjolök. Krossa vitlöken. Fräs i olivoljan tills all lök har blivit mjuk och lätt genomskinlig.
  2. Tärna fänkålen och squashen. Skiva morötterna. Häll ner i grytan och låt svettas med löken i några minuter.
  3. Hacka tomaterna grovt och blanda ner tillsammans med persilja, lagerblad, timjan, basilika, fänkålsfrön, saffran, apelsinskal och saft, vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sjud tills alla grönsaker är mjuka men fortfarande har kvar lite av sitt tuggmotstånd. Det tar ungefär 15 minuter.
  4. Kasta ner sockerärtorna och låt dem koka med i två minuter tills även de är mjuka.
  5. Rouille
    Tärna potatis och paprika och koka mjukt, det tar cirka 15 minuter.
  6. Häll av vattnet och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. När du har en slät, rödskimrande kräm smakar du eventuellt av med mer salt och svartpeppar.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept