Veganska och glutenfria lussekatter

17 röster
2 h 30 min
40 bullar
veganska och glutenfria lussekatter
Foto: Kamilla Jönvik

Att baka glutenfria veganska lussekatter är enkelt med detta recept! Att baka glutenfritt är lite annorlunda jämfört med vetemjöl – en glutenfri deg behöver inte knådas då den inte innehåller gluten. Tips: gör enkelt eget glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfri havre till ett fint mjöl i en matberedare eller blender. Receptet fungerar också med vanligt havremjöl.

Visa mer
2 h 30 min
40 bullar

Du behöver

Deg:

  • 8 dl havremjöl (glutenfritt)
  • 5 dl rismjöl
  • 1,5 dl psylliumfrö (kallas även psyllium husk)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl kokosolja
  • 1 g saffran
  • 1 l havredryck
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl agavesirap

Till utbakning:

  • 1 msk kokosolja
  • 80 russin
  • 1 msk agavesirap
  • 1 msk havredryck
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ta fram ingredienserna och två bakskålar. Blanda havremjöl, rismjöl, psyllium och salt i en bakskål och ställ åt sidan.
  2. Smält kokosoljan i en kastrull på mellanvärme tillsammans med saffranet. När oljan smält, häll i havredrycken och värm till 37 grader.
  3. Smula jästen i den andra bakskålen. Tillsätt saffransdrycken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt agaven och rör om.
  4. Tillsätt mjölet i omgångar och rör tills degen är slät utan klumpar. Den kommer vara ganska lös men kommer bli fastare under jäsningen. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en dragfri plats.
  5. Förbered utbakningen under tiden: ta fram bakplåtar med bakplåtspapper. En slät porslinstallrik passar bra att rulla ut lussekatterna på. Smält 1 msk kokosolja och ställ åt sidan.
  6. Den jästa degen behöver inte knådas utan kan formas direkt. Dela den först i 4 lika stora delar, sedan varje del i 10 bitar, det blir ca 3-4 msk deg per bit. Forma degbitarna med lätt oljade händer till lussekatter. Använd inte mer mjöl, då blir de torra. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, tryck i russin och låt jäsa ca 1 timme under bakduk på en dragfri plats, gärna där det är lite varmt.
  7. Värm ugnen till 200 grader. Blanda lite agave och havredryck och pensla lussekatterna precis innan de ska bakas. Baka en plåt i taget mitt i ugnen i ca 18 minuter tills de är vackert gyllenbruna.
  8. Låt svalna på galler under bakduk. Klara att njutas!
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...