Veganska och glutenfria lussekatter
Veganska och glutenfria lussekatter
13 ingredienser
2 h 30 min
Att baka glutenfria veganska lussekatter är enkelt med detta recept! Att baka glutenfritt är lite annorlunda jämfört med vetemjöl – en glutenfri deg behöver inte knådas då den inte innehåller gluten. Tips: gör enkelt eget glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfri havre till ett fint mjöl i en matberedare eller blender. Receptet fungerar också med vanligt havremjöl.
Ingredienser
Deg:
- 8 dl havremjöl (glutenfritt)
- 5 dl rismjöl
- 1,5 dl psylliumfröskal (kallas även psyllium husk)
- 1 tsk salt
- 1,5 dl kokosolja
- 1 g saffran
- 1 l havredryck
- 50 g jäst
- 1,5 dl agavesirap
Till utbakning:
- 1 msk kokosolja
- 80 russin
- 1 msk agavesirap
- 1 msk havredryck
Gör så här
- Ta fram ingredienserna och två bakskålar. Blanda havremjöl, rismjöl, psyllium och salt i en bakskål och ställ åt sidan.
- Smält kokosoljan i en kastrull på mellanvärme tillsammans med saffranet. När oljan smält, häll i havredrycken och värm till 37 grader.
- Smula jästen i den andra bakskålen. Tillsätt saffransdrycken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt agaven och rör om.
- Tillsätt mjölet i omgångar och rör tills degen är slät utan klumpar. Den kommer vara ganska lös men kommer bli fastare under jäsningen. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en dragfri plats.
- Förbered utbakningen under tiden: ta fram bakplåtar med bakplåtspapper. En slät porslinstallrik passar bra att rulla ut lussekatterna på. Smält 1 msk kokosolja och ställ åt sidan.
- Den jästa degen behöver inte knådas utan kan formas direkt. Dela den först i 4 lika stora delar, sedan varje del i 10 bitar, det blir ca 3-4 msk deg per bit. Forma degbitarna med lätt oljade händer till lussekatter. Använd inte mer mjöl, då blir de torra. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, tryck i russin och låt jäsa ca 1 timme under bakduk på en dragfri plats, gärna där det är lite varmt.
- Värm ugnen till 200 grader. Blanda lite agave och havredryck och pensla lussekatterna precis innan de ska bakas. Baka en plåt i taget mitt i ugnen i ca 18 minuter tills de är vackert gyllenbruna.
- Låt svalna på galler under bakduk. Klara att njutas!