Vegansk gräddig grönkål

15 röster
25 min
4
Vegansk gräddig grönkål
Foto: Kamilla Jönvik

En smakrik och krämig variant av julklassikern långkål! Enkelt och snabblagat veganskt tillbehör till julbordet. 

Tips: Kan också ätas tillsammans med pasta, året om!

Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök (mellanstor)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g färska grönkålsblad, repade från stjälken
  • 0,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk á 400 ml
  • 1 msk tamari eller annan soja
  • 1 tsk senapspulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk persilja, hackad (valfritt)
  • 2 msk hasselnötter, hackade (valfritt)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en stekpanna på låg-medelvärme i ca 8-10 minuter tills löken är mjuk och börjar bli gyllenbrun.
  2. Finhacka grönkålen under tiden löken steks.
  3. Häll vattnet i stekpannan tillsammans med en smulad buljongtärning, rör om så att den löser upp sig helt.
  4. Lägg grönkålen i pannan och låt fräsa med under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Häll i kokosmjölk, tamari och senapspulver, rör om och låt puttra under lock på låg-mellanvärme i ca 10-15 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha grönkålen. Rör om då och då.
  6. Smaka av med svartpeppar. För över i en skål och garnera, om du vill, med persilja och hasselnötter!

Laddar fler recept...