Växtbaserad brioche på olivolja

Växtbaserad brioche på olivolja
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Växtbaserad brioche på olivolja

8 ingredienser

1 h + jästid

”Jag ville utmana mig själv med att göra ytterligare ett favoritbakverk veganskt för att kunna njuta av det tillsammans med min fru. Skillnaden mot en vanlig brioche med smör är att den här får mer nötiga toner och en fräsch eftersmak.” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner limpa

Brioche

  • 160 g vetemjöl [2,6 dl]
  • 40 g fullkornsdinkelmjöl [0,7 dl]
  • 12 g jäst
  • 100 g kikärtsspad [1 dl]
  • 20 g strösocker [1,5 msk]
  • 5 g salt [4 krm]
  • 100 g olivolja (fruktig) [1,1 dl]
  • olivolja (till pensling och formen)

Gör så här

  1. Blanda allt utom olivoljan långsamt i ca 6-8 minuter tills den börjar bli följsam och skapa en ”boll” i maskinen.
  2. Skrapa av degen från kroken och under långsam blandning tillsätter du en femtedel av oljan och blandar tills degen absorberat oljan, ca 2 minuter. Upprepa tills all olja är inblandad.
  3. Lägg degen i en förslutbar låda och låt stå i rumstemperatur i ca 30-60 minuter, den ska ha börjat jäsa. Tryck ut degen och vik ihop igen, lägg sedan tillbaka degeni lådan och stäng locket. Låt ligga i kylen 8-12 timmar.
  4. Efter att degen legat i kylen trycker du ut degen på lätt mjölat bakbord. Rulla sedan ihop till en limpa och låt jäsa övertäckt i avstängd ugn ca 2-3 timmar. Testa även att göra hamburgerbröd eller frallor på den!
  5. När briochen är färdigjäst sätter du på ugnen på 220 grader varmluft.
  6. Ställ in brödet i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 180 grader och baka i 30 minuter.
  7. Ta ut ur formen, pensla med olivolja och täck med en handduk eller njut av den varm!