Västerbottensostpaj med vispad pepparrotssmetana

NYHET
Västerbottensostpaj med vispad pepparrotssmetana
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Västerbottensostpaj med vispad pepparrotssmetana

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

Det här är en riktig festpaj där den klassiska Västerbottensosten får sällskap av frisk pepparrotssmetana och löjrom på toppen. Perfekt som en elegant förrätt eller som en del av en buffé.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 300 g vetemjöl [ca 5 dl]
  • 180 g smör, tärnat och kallt
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 6 ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 400 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Vispad pepparrotssmetana

  • 4 dl smetana
  • 2 msk färsk pepparrot, finriven (mer efter smak)
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Servering

  • 150 g löjrom, fylld på sprits
  • dillvippa (små)
  • ev gräslök, fint skuren (valfritt)
  • ev 2-3 picklad rödlök, tunna skivor

Gör så här

Pajdeg

  1. Kör ihop mjöl, smör och salt i matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Plasta och kyl degen i minst 30 minuter.
  4. Kavla ut degen tunt och klä en stor pajform (ca 30 cm i diameter) eller 4 mindre formar som är ca 12 cm i diameter.
  5. Nagga botten och frys in formen i ca 15 minuter.
  6. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 12–15 minuter tills det är gyllene.
  7. Låt sedan pajskalet svalna något.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, senap och citron. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
  2. Fördela Västerbottensosten jämnt i det förgräddade skalet.
  3. Häll på äggstanningen.
  4. Grädda på 175 grader i ca 35–40 minuter tills fyllningen har satt sig och ytan är lätt gyllene.
  5. Låt svalna i minst 20 minuter.
  6. Servera gärna pajen rumstempererad.

Vispad pepparrotssmetana

  1. Vispa smetana lätt fluffig för hand.
  2. Vänd ner pepparrot och citronsaft. Smaka av med lite salt.
  3. Förvara kallt fram till servering.
  4. Fyll krämen på sprits.

Servering

  1. Skär pajen i bitar.
  2. Spritsa över pepparrotssmetana utifrån och in.
  3. Toppa med små klickar löjrom, dill, eventuellt lite gräslök och picklad rödlök.

Tips!
Pajen kan bakas 1–2 dagar i förväg och bara tas fram en stund före servering.
Vispa inte smetanan för hårt — den ska vara mjukt luftig och kännas lite undervispad.
Löjrom och Västerbottensost har båda sälta — var därför försiktig med saltmängderna!
Har du ingen smetana? Crème fraîche funkar, men välj gärna en fet variant.