Vårrulle med jordnöts-slaw

koket.se
Vårrulle med jordnöts-slaw
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vårrulle med jordnöts-slaw

26 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här sortens rulle friteras ofta och serveras med sallad och dippsås. Den kan även göras glutenfri med egna degark eller med köpta. Fyllningen är gjord med en lite annorlunda cole slaw med jordnötter och kyckling och till den en söt-het dipp med mango och chili.

Ingredienser

portioner4 - 6

Glutenfria degark

  • 170 g risstärkelse
  • 1,7 g xantangummi (finns i specialiserade köksbutiker)
  • 6 g salt
  • 4,5 dl vatten
  • 2 ägg, uppvispade

Cole slaw

  • 180 g kycklinglårfilé
  • 75 g morot
  • 100 g vitkål
  • 30 g salladslök
  • 60 g jordnötter, torrostade

Dressing

  • 10 g vitlök
  • 10 g färsk ingefära
  • 20 g äppelcidervinäger
  • 60 g jordnötssmör
  • 130 g majonnäs
  • 15 g chiliolja
  • 20 g vatten
  • 5 g flingsalt

Mangodipp

  • 180 g mango, finhackad
  • 2 msk limejuice
  • 0,5 thaichilifrukt, finhackad
  • 1 tsk vitlök, riven
  • 1 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 1 msk färsk koriander, grovhackad

Servering

  • 1 ägg, uppvispat
  • olja (att fritera i)

Gör så här

  1. Glutenfria degark
    Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vatten och ägg under omrörning, konsistensen ska bli som en pannkakssmet. Låt svälla i 30 minuter.
  2. Ställ en belagd stekpanna på spisen på medelvärme, låt den bli varm.
  3. Ta av pannan från spisen och bred ett tunt skikt av smeten på pannans botten. Ställ tillbaka pannan på spisen och stek utan att degarket tar färg. Vänd arket när det lossnar lätt från pannans botten, låt gå 30 sekunder och vänd upp på en tallrik.
  4. Pensla arket med olja innan du lägger på nästa ark. När alla ark är klara, täck med plastfilm tills du ska använda dem. Håller i kyl en vecka och i frys ett par månader.
  5. Cole slaw
    Lägg lårfiléerna i sjudande vatten i 15 minuter, ta upp och låt svalna.
  6. Skala och riv moroten grovt.
  7. Strimla vitkålen så tunt som möjligt, gärna på mandolin.
  8. Skiva salladslöken tunt.
  9. Grovhacka jordnötterna.
  10. Dressing
    Riv vitlök och ingefära fint.
  11. Blanda samtliga ingredienser.
  12. Mangodipp
    Blanda allt utom koriandern, låt mogna 30 minuter.
  13. Tillsätt koriandern och blanda igen.
  14. Servering
    Blanda dressingen med grönsakerna och lägg upp en sked på degarket och pensla med ägg.
  15. Vik in sidorna på degarket tills de möts, rulla sedan ihop till en tajt rulle utan luft. Fortsätt med resterande rullar.
  16. Fritera rullarna i olja som är 180 grader tills de är gyllengula. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper innan servering.